21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLocuitorii din Rosia refuza sa isi paraseasca gospodariile

Locuitorii din Rosia refuza sa isi paraseasca gospodariile

• „Nu plecam de aici, cu toate ca ar putea cadea casele peste noi! Barbatul meu e paralizat. Eu fug, dar el ce face? Cade acoperisul peste el!“ • Sediul administrativ al firmei subprefectului de Gorj, Eugen Vilceanu, in pericol de a fi stramutat • Curtea familiei Brailoiu este formata din goluri de aer, frontul de lucru ajungind pina aproape de temelia casei

In localitatea gorjeana Rosia nu au mai ramas decit citeva familii. Daca in urma cu citiva ani, satul era plin de viata, in prezent, casele situate pe buza Exploatarii Miniere Rosia seamana mai degraba cu niste constructii abandonate. Sub cele citeva case ramase se afla carbune. Oamenii stiu acest lucru si sint constienti ca, la un moment dat, va trebui sa isi paraseasca gospodariile. Zi de zi, frontul de lucru inainteaza spre casele izolate. Rotoarele excavatoarelor taie felii stratul de pamint in cautarea carbunelui.

De 12 ani paralizat

Familia Vladoiu din Rosia este cea mai afectata din cauza mineritului. Elisaveta Vladoiu are 61 de ani si de mai bine de 12 ani are grija de sotul ei, care a paralizat. Vasile Vladoiu, de 67 de ani, nu mai poate sa isi miste miinile si picioarele, avind in permanenta nevoie de ingrijire. Femeia traieste cu spaima ca peretii camerelor se vor surpa, iar barbatul va ramine in casa. „Ne-am necajit foarte mult cu stramutatul asta. Au spus ca ne duc in alta parte si ne-au si facut acolo o casa cu niste camere. Nu e inca gata. N-avem ce sa facem! Nu plecam de aici, cu toate ca ar putea cadea casele peste noi. Barbatul meu e paralizat. Eu fug, dar el ce face? Cade acoperisul peste el! A venit si domnu’ ministru pe aici si a zis sa ne faca locuinte, asa cum le-am avut pe astea. Aia, mai la vale, nu vor nici ei sa plece. Vor sa vada ce li se da. Ziceau ca prin aprilie incolo sa plecam, dar unde sa plecam daca nu aveam acte pe casa aia? Acolo, terenul balteste – am bagat 29 de rabe de pamint“, a spus Elisaveta Vladoiu.

Subprefectul Vilceanu, in pericol de stramutare

Gospodaria familiei Brailoiu din Rosia este chiar la marginea frontului de lucru. Casa pare asezata pe o insula pustie. La numai citiva metri de temelia casei, poti pasi in gol. In acel loc se afla cindva curtea gospodariei. Acum este un gol de aer. O alta cladire care risca sa fie stramutata este cea care adaposteste sediul administrativ al SC TREFO SRL, firma subprefectului de Gorj, Eugen Vilceanu. Constructia cu geamuri de termopan este unica in zona si este vizitata aproape zilnic de subprefect. In aceeasi cladire se mai afla si SC REMONT SA, firma la care este actionara TREFO. Subprefectul sustine ca va mai trece ceva timp pina va ajunge frontul de lucru la cladirea sa, iar daca se va pune problema stramutarii, nu isi va face in nici un caz o vila in cartierul Primaverii din Tirgu Jiu, ci va alege un teren de la intrarea in oras.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS