16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePensionarii prefera statiunile de pe Valea Oltului

Pensionarii prefera statiunile de pe Valea Oltului

Zeci de pensionari CAP din comunele Strejesti si Plesoiu s-au imbolnavit de litiaza biliara si au cerut bilete de tratament numai pentru Calimanesti, Caciulata, Govora

Casa Judeteana de Pensii (CJP) Olt va incheia, saptamina aceasta, a treia etapa ce vizeaza eliberarea de bilete de tratament catre pensionari. Desi CJP Olt a primit de la Casa Nationala de Pensii 510 bilete, pina in prezent, s-au valorificat numai jumatate. Motivul pentru care nu s-au epuizat toate biletele este ca multi pensionari vor bilete de tratament numai in statiunile balneoclimaterice de pe Valea Oltului: Calimanesti, Caciulata si Govora. „Nu ne vine sa credem ce se intimpla! Avem foarte multe cereri, dar cei mai multi vor sa mearga in statiunile de pe Valea Oltului. Acest lucru nu are legatura cu distanta fata de casa, pensionarii beneficiind de o serie de facilitati la transportul pe calea ferata, si nu numai. Am incercat sa le explicam ca nu putem sa le eliberam bilete numai pentru statiunile unde doresc dumnealor, repartizarea facindu-se pe baza diagnosticului bolii de care sufera. Din pacate, vin cu recomandari de la anumiti medici de familie care le prescriu statiunile pe care le vor ei“, a spus Silvia Draghici, directoarea CJP Olt. Angajatii CJP Olt sint asaltati de pensionari care refuza sa-si faca tratamentul in alte statiuni decit in cele recomandate de propriii medici de familie. Conducerea CJP Olt a dispus ca pensionarii care solicita bilete de tratamente sa fie indemnati catre statiunile unde biletele nu au fost epuizate: Amara, Pucioasa, Bala, Sarata Monteoru, Techirghiol, Eforie Nord, Mangalia etc.

Pensionarii din Strejesti si Plesoiu vor doar la Caciulata

Saptamina trecuta, aproape 80 de pensionari au venit in audienta la directoarea CJP Olt, Silvia Draghici, prezentind acelasi diagnostic de la acelasi medic de familie, avind aceeasi recomandare pentru tratament: una dintre cele trei statiuni de pe Valea Oltului. „Au fost citeva zeci de persoane din comunele Strejesti si Plesoiu. Toti aveau inscris pe recomandarea de la medicul de familie din comuna aceeasi boala – litiaza biliara (boala a rinichilor- n.r.), precum si numele uneia dintre cele trei statiuni de pe Valea Oltului. In zadar le-am explicat ca nu se pot duce toti in statiunile respective, pentru ca nu mai sint locuri. Nu au inteles. A doua zi, citiva au revenit, intelegind ca deplasarea intr-o anume statiune balneoclimaterica nu este o excursie. Aceste deplasari se fac doar pe baza diagnosticului bolii de care sufera, si nu pe baza adeverintei de la medicul de familie!“, a precizat Silvia Draghici.

Pentru ca asemenea situatii sa fie evitate, CJP Olt a sesizat Casa de Asigurari de Sanatate pentru a-i instrui pe cei 240 de medici de familie din judet ca au voie sa mentioneze pe recomandarea medicala numai diagnosticul pensionarului care solicita bilet de tratament, nu si statiunea unde acesta trebuie sa faca tratamentul. Cele 250 de bilete de tratament care au mai ramas nevalorificate de CJP Olt sint pentru statiunile Amara, Bala (Baile Herculane), Sarata Monteoru, Pucioasa si Voineasa. Solicitantii care au o pensie de pina la 2,8 milioane de lei platesc doar 55% din pretul unui bilet, care costa 6,7 milioane de lei. Pensionarii cu un venit lunar de peste 2,8 milioane de lei vor achita 70% din pretul biletului de tratament. In Olt, sint circa 152.000 de pensionari, dintre care 90.000 de pensionari de stat si 62.000 provin din sectorul agricol, restul reprezentind pensionari IOVR si alte categorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS