7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePacientii din spitalele mehedintene sint condamnati la infometare

Pacientii din spitalele mehedintene sint condamnati la infometare

Potrivit Ordonantei nr. 296/2002, un adult internat in spital trebuie sa manince, in medie, de 40.000 de lei pe zi

Gheorghe Moraru, directorul adjunct al Spitalului Judetean Mehedinti, recunoaste ca alimentatia bolnavilor internati nu este corespunzatoare: „Carnea nu se prea observa prin mincare si pentru ca situatia financiara nu ne permite sa alocam mai multi bani pentru hrana bolnavilor. Alimentatia se bazeaza pe paste fainoase, ceai cu margarina si varza calita“.

„Am baut o cana de ceai neindulcit!“

Mehedintenii care ajung pe patul spitalului spun ca nu se pot hrani cu ceea ce li se ofera in unitatea medicala. „Am baut o cana de ceai neindulcit. Cu doua felii de piine unse cu margarina, trebuie sa ne astimparam foamea, pina la prinz. Supa pe care ne-o dau la masa nu a avut niciodata carne prin ea, iar felul doi e compus din pilaf sau varza calita, de cele mai multe ori. Seara ne indoapa cu macaroane“, a spus Razvan Ionascu, de 57 de ani, din comuna Rogova.

Potrivit Ordonantei nr. 296/2002, un adult internat in spital trebuie sa manince, in medie, in valoare de 40.000 de lei pe zi, in timp ce un copil, de maximum 29.000 de lei. Legislatia precizeaza ca pentru un nou-nascut prematur, aflat in spital, trebuie sa se asigure hrana de 12.000 de lei, iar pentru un copil cu virsta intre zero-trei ani, alimente in valoare de 29.000 de lei. Favorizate sint persoanele cu HIV, cele care sufera de diabet, TBC, precum si bolnavii psihic. In timp ce in centrele de plasament acestea primesc mincare de 97.900 lei/zi, in spitale, alocatia de hrana la adulti este de 77.000 de lei.

37.000 de lei pentru doua mese pe zi

La cantina saracilor din Drobeta Turnu Severin vin zilnic aproximativ 100 de persoane. Pentru acestea, statul a alocat 37.000 de lei/zi, bani insa insuficienti pentru gatirea celor doua mese – prinz si cina.

„Nu avem din ce trai, pentru ca toti din familie am ramas fara serviciu. Am ajuns sa cersim mila statului si zilnic venim sa luam mincare de la cantina. Lumea se uita la noi ca la ultimii oameni, desi am avut si noi un trai mai bun cindva. Doamna de la cantina ne mai pune cite o portie in plus, sa avem ce da la copii“, a spus Marioara Stancu, de 41 de ani, din Drobeta Turnu Severin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS