20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de cereri pentru dispozitive medicale

Sute de cereri pentru dispozitive medicale

Pacientii asteapta uneori mai mult de un an pina cind le sint onorate comenzile

Mii de gorjeni care sufera de diverse afectiuni au nevoie de proteze, ghete ortopedice, scaune cu rotile, dispozitive auditive sau lentile intraoculare. Fiecare dintre acestea valoreaza milioane de lei, iar listele de asteptare sint interminabile. La Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Gorj, ultima comanda a fost onorata in luna august a anului trecut, pentru ca fondurile s-au epuizat.

Dispozitivele medicale destinate recuperarii unor deficiente organice sau fiziologice se acorda in baza prescriptiei eliberate de medicii specialisti. Acestea cuprind materiale sanitare pentru corectarea vazului si auzului sau pentru protezarea membrelor. In 2003, CAS Gorj a incheiat relatii contractuale cu 27 de societati furnizoare pentru toate tipurile de dispozitive medicale. Din cele 1.265 de cereri pentru acordarea de astfel de dispozitive inregistrate in 2003, doar 734 au fost onorate. Tot anul trecut, au fost aprobate alte 244 de cereri care trebuia sa fie onorate inca din 2002. De la mijlocul lunii august, Serviciul de Contractare nu a mai putut onora solicitarile pentru ca bugetul alocat acestui departament a fost epuizat.

Dispozitive de doua miliarde de lei- pe lista de asteptare

La sfirsitul anului 2003, pe lista de asteptare figurau aproximativ 300 de cereri de dispozitive medicale in valoare de doua miliarde de lei.

Reprezentantii CAS Gorj au precizat ca vor relua aprobarea dispozitivelor la sfirsitul lunii ianuarie, dupa ce vor primi bugetul. Anul trecut, pentru aceste achizitii au fost alocate 3,2 miliarde de lei. Casa de Asigurari suporta insa numai pretul de referinta, diferenta pina la pretul integral find achitata de pacient. Cele mai scumpe dispozitive medicale sint protezele modulare, a caror valoare poate sa ajunga si la 55 de milioane de lei. De asemenea, in cazul copiilor, cheltuielile sint mult mai mari pentru ca protezele trebuie schimbate in timpul cresterii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS