17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAutoritatea Nationala de Control si-a stabilit obiective indraznete

Autoritatea Nationala de Control si-a stabilit obiective indraznete

Autoritatea Nationala de Control (ANC) si-a stabilit prioritatile in activitatea pe care o va desfasura in 2004. Activitatea ANC si a institutiilor din subordinea si din coordonarea acesteia se va desfasura in functie de cinci obiective prioritare, care, integrind in mod eficient atributiile si competentele fiecarei institutii, vor conduce la atingerea nivelului de performanta.

Prioritatile Autoritatii Nationale de Control pentru acest an sint: lupta impotriva fraudei si a evaziunii fiscale – combaterea coruptiei si instaurarea disciplinei financiar- fiscale in domeniul economic, controlul sistemului sanitar, protectia calitatii vietii, integrarea europeana a institutiilor din subordine, combaterea muncii la negru.

Institutiile din subordinea ANC au obiective bine stabilite

Scopul principal al luptei impotriva fraudei si evaziunii fiscale este acela de a aduce mai multi bani la bugetul de stat. Aceste activitati vor fi desfasurate prin intermediul urmatoarelor institutii: Garda Financiara, Autoritatea Nationala a Vamilor, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB), Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) si Agentia Nationala de Control al Exporturilor (ANCEX), institutii aflate in subordinea si directa coordonare a ANC.

In ceea ce priveste controlul sistemului sanitar, ANC va urmari in acest an folosirea corecta si eficienta a banilor din sistemul asigurarilor de sanatate si de la bugetul de stat si directionarea acestor sume exclusiv catre sistemul sanitar. Aceasta activitate va fi desfasurata de directia specializata in controlul sistemului sanitar din cadrul Autoritatii Nationale de Control.

Protectia eficienta a consumatorilor de produse si servicii este un alt obictiv pe care ANC il va urmari. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Inspectia Sanitara de Stat, Garda Nationala de Mediu, Agentia Nationala Sanitar – Veterinara si Inspectoratul de Stat in Constructii, institutii subordonate ANC, va trebui sa-si coordoneze activitatea astfel incit, prin asigurarea calitatii apei, aerului, hranei si locuintei, sa confere o calitate mai buna a vietii cetatenilor.

Poate cel mai indraznet obiectiv al ANC pentru acest an il reprezinta combaterea muncii la negru. Rezultatul asteptat al acestei activitati vizeaza asigurarea unei vieti normale pentru fiecare salariat, astfel incit orice cetatean care desfasoara o munca retribuita sa se bucure de toate drepturile ce i se cuvin prin lege. De asemenea, in acest mod se urmareste si combaterea economiei subterane care este alimentata si de munca fara forme legale. Aceasta activitate va fi desfasurata de Autoritatea Nationala de Control prin Inspectia Muncii.

Ca obiectiv de „bucatarie interna“, ANC va urmari in 2004 alinierea institutiilor din subordine la standardele Uniunii Europene, in domeniul de activitate specific fiecareia dintre ele. Vizate de acest obiectiv sint in principal institutiile ca Autoritatea Nationala a Vamilor, Garda Financiara si Garda Nationala de Mediu

Sefii institutiilor doljene subordonate ANC sint de acord cu aceste obiective

La nivelul judetului Dolj, institutiile care lupta impotriva fraudei si evaziunii fiscale sint Garda Financiara si Directia Regionala Craiova, institutii care sint subordonate la nivel national Autoritatii Nationale de Control. Directorul Directiei Regionale de Vama Craiova, Benoni Dimulescu, si comisarul-sef al Garzii Financiare Craiova, Dumitru Iordache, nu au fost surprinsi de obiectivele pe care seful ANC, Ionel Blanculescu, le-a stabilit si considera ca majoritatea au fost si sint obiective care tin de sarcinile de serviciu.

„Sint obiective normale, care tin de sarcinile de serviciu pe care trebuie sa le indeplinim. A existat un plan de actiuni pe aceste teme si anul trecut, cind eram la Ministerul de Finante, asa ca e ceva normal. Daca vrem sa aderam la Uniunea Europeana, e normal sa incercam sa ne armonizam atit legislatia, cit si sa revizuim modul de lucrul al lucratorilor din sistemul vamal“, a precizat Dimulescu.

Desi a fost mai retinut in declaratii pe aceasta tema, Dumitru Iordache l-a completat pe Benoni Dimulescu afirmind: „Deocamdata, nu pot sa va spun mare lucru despre cum vor fi implementate aceste obiective la nivelul Garzii Financiare pentru ca momentan nu avem un cadru legislativ concret, care sa reglementeze activitatea pe care o desfasuram. Oricum, pot sa va spun ca nu este ceva despre care sa nu stim nimic pentru ca si pina acum am desfasurat controale pe aceste teme“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS