10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024

Scurte stiri

Au venit biletele de tratament pentru pensionari

Biletele de tratament pentru pensionarii care vor sa plece la bai in primul trimestrul al anului se pot ridica de la Casa Judeteana de Pensii (CJP) Dolj. Prima serie incepe pe 19 ianuarie, fiind disponibile 7.600 de bilete. „Repartitia biletelor se face in functie de ordinea in care au fost inregistrate cererile. Avem bilete pentru toate statiunile balneoclimaterice din tara. La baza de tratament, pensionarii trebuie sa prezinte o copie dupa recomandarea medicala si un bilet de la medicul de familile, pe care sa fie trecut numarul contractului incheiat cu Casa de Asigurari de Sanatate“, a spus Eugenia Filimon, director executiv adjunct al CJP Dolj. Dosarele pentru biletele de tratament se primesc in continuare la CJP. Acestea trebuie sa contina: un cupon de pensie, copie dupa buletinul de identitate, trimitere de la medic in doua exemplare si o cerere in care se specifica luna in care se doreste biletul. Listele cu cei care au primit bilete de tratament se vor afisa la inceputul fiecarei luni, la sediul CJP Dolj.

Acum se gasesc retete securizate

Medicii de familie pot merge la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) pentru a-si ridica retetele medicale securizate. Dupa primele zile de cind a inceput distribuirea lor, stocurile s-au epuizat, iar medicii care au stat la coada au fost nevoiti sa plece acasa fara nici un top de retete. Stocurile existente acum in magazia CAS se pare ca vor ajunge pentru toti medicii de familie din Dolj.

Mehedintenii nascuti in 1984 sint chemati la incorporare

La Centrul Militar Judetean (CMJ) Mehedinti se desfasoara, incepind cu 5 ianuarie si pina la sfirsitul lunii viitoare, activitati de recrutare si incorporare, in baza Legii 46/1996, privind pregatirea populatiei pentru aparare. Potrivit comandantului CMJ Mehedinti, col. Mihai Sica, vor fi recrutati si incorporati tinerii nascuti in anul 1984, dar si contingentele mai vechi. Cei care nu se prezinta la recrutare vor primi amenzi de la 500.000 la 3.000.000 de lei, iar in cazul in care savirsesc infractiunea de neprezentare la incorporare vor fi pedepsiti cu inchisoare de la unu la cinci ani. Termenele de prezentare se prelungesc cu zece zile in cazul in care cei chemati se afla in strainatate.

Buletine informative pentru liceeni si studenti

Compartimentul de tineret din cadrul ISJ Dolj distribuie gratuit o mie de buletine informative liceelor din judetul Dolj si inca 150 pentru studenti, cu sprijinul Organizatiilor Neguvernamentale de Tineret. Buletinele contin informatii despre Planul National de Actiune in Domeniul Tineretului, despre activitatea acestui compartiment in cadrul inspectoratului scolar, modalitati de concepere a unui CV sau a unei scrisori de intentie, informatii referitoare la piata muncii, la facultatile craiovene etc.

Consilierul pentru tineret din cadrul ISJ Dolj, Ema Negreanu, spune ca intreg compartimentul este interesat de o colaborare cu liceenii si studentii craioveni si asteapta reactiile, parerile si propunerile acestora.

CJAS Mehedinti va incheia contracte cu furnizorii de servicii medicale

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Mehedinti va incheia de saptamina viitoare contracte cu furnizorii de servicii medicale, dupa aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pentru acest an. Imediat ce se vor cunoaste prevederile acestuia, institutia va repartiza fondurile pentru furnizorii de servicii medicale si medicamente, dupa care vor fi incheiate contractele cu unitatile spitalicesti. „Vom incepe reverificarea laboratoarelor, farmaciilor si cabinetelor medicale, pentru o noua acreditare. Le vom aduce la cunostinta noile prevederi ale contractului-cadru, pentru ca exista noutati in acest an, a spus Gheorghe Bunciu, directorul CJAS Mehedinti.

Dilema PSD Dolj: Bulucea sau Solomon?

Vasile Bulucea, actualul primar al Craiovei, sta ca pe ghimpi de cind a aflat ca intre 19 si 23 ianuarie Delegatia Permanenta a partidului este convocata la Bucuresti, pentru a desemna oficial candidatul la primarie. Sondajele, unul dintre criteriile de care Cosminca sustine ca va tine cont, il indica favorit pe Antonie Solomon, viceprimarul Craiovei. Dar, cum se stie, Bulucea nu a stat degeaba atita amar de timp in fruntea urbei si si-a facut si el ceva relatii la nivel inalt si cu siguranta ca, daca va fi nevoie, va negocia la singe renuntarea la inca un mandat.

Dupa cum spunea, Vasile Bulucea si-a pus in gind ca zilele acestea sa dea o fuga pina la Bucuresti, „sa vada cum mai stau treburile pe acolo“, si, eventual, sa mai traga si el niste sfori.

Majoritatea membrilor delegatiei, chiar daca nu spun cu cine tin, se orienteaza catre candidatul mai tinar. Dar pina la intrunirea delegatiei mai este si in orice moment ordinea preferintelor se poate schimba, mai ales in functie de interese.

Directia Silvica Craiova a plantat anul trecut cinci milioane de puieti

Cinci milioane de puieti au fost plantati anul trecut in Dolj, pentru impadurirea a 1.266 de hectare de teren. Acestea au fost declarate inapte pentru agricultura, dar bune pentru silvicultura. Specia predominanta este salcim, plantindu-se si tei, si fag. 800.000 de puieti au provenit de la directiile silvice invecinate, 4,2 milioane de puieti fiind din pepinierele Directiei Silvice Craiova. Pina la sfirsitul anului, directia intentioneaza sa impadureasca toate suprafetele luate prin Ordonanta nr. 357/2002, avind in vedere ca in primavara se va demara o actiune de impadurire in judetul Dolj. „In primavara vom actiona imediat ce vremea ne va permite, plantind puieti pe suprafetele de teren ramase neimpadurite. Noi ne-am organizat si pregatit temeinic in acest sens“, a declarat Stefan Deca, directorul Directiei Silvice Craiova.

Amenzi pentru transportul ilegal de lemne

Directia Silvica Craiova, in colaborare cu reprezentantii politiei, ai Garzii de Mediu si jandarmeriei, a confiscat, in perioada 15 noiembrie 2003 – 5 ianuarie 2004, 16 metri cubi de masa lemnoasa. Din cele 254 de autovehicule controlate pe raza judetului Dolj, care transportau 540 de metri cubi de lemne, doar 24 au intrat sub incidenta legii, proprietarii acestora fiind amendati contraventional. Suma totala la care se ridica amenzile contraventionale acordate este de 71 de milioane de lei. La aceste actiuni de control au participat 503 persoane din cadrul Directiei Silvice Craiova, sase comisari ai Garzii de Mediu si 31 de jandarmi. „Actiunile de control s-au desfasurat pe linia prevenirii si combaterii taierilor si transporturilor ilegale de masa lemnoasa. Astfel de actiuni vor continua si in perioada imediat urmatoare“, a precizat Stefan Deca, directorul Directiei Silvice Craiova.

ELECTROPUTERE are nevoie de 15 locomotive de la SNCFR

Fabrica de locomotive din cadrul SC ELECTROPUTERE SA are nevoie, pentru primele trei luni ale acestui an, de cel putin 15 locomotive de la Societatea Nationala a Cailor Ferate Romane (SNCFR). In acest sens, liderul Sindicatului Liber Electroputere a rugat conducerea societatii sa intervina la Ministerul Transporturilor pentru a se putea procura materialul necesar acestei fabrici. „Este adevarat ca avem doar 80 la suta din capacitate acoperita prin contracte si, implicit, comenzi. Treaba patronatului este de a mari numarul comenzilor si de a mentine contractele aflate in derulare. Fabrica trebuie sa functioneze, ca doar nu ii putem trimite acasa pe oameni in toiul iernii. Speram sa gasim intelegerea patronatului si problema sa se rezolve“, a declarat Aurel Bojenoiu, liderul Sindicatului Liber Electroputere Craiova.

Nu se mai construiesc case pentru saraci

Persoanele indreptatite sa primeasca o locuinta sociala din fondul locativ al primariei trebuie sa se inarmeze cu multa rabdare deoarece mai au mult de asteptat. Antonie Solomon, viceprimarul Craiovei, sustine ca anul acesta nu se va construi nici o locuinta sociala: „Nu mai sint bani. Anul trecut am dat in folosinta 120 de locuinte noi“. Pe lista de asteptare sint deja aproape 3.000 de familii care indeplinesc conditiile pentru a primi o locuinta sociala. (N.E.)

Peste 150 de romi din Gorj, improprietariti

Aproximativ 150 de romi din Polovragi au fost improprietariti. Prefectul de Gorj, Toni Grebla, le-a semnat ieri titlurile de proprietate pe diferite suprafete de teren. Romii nu au avut niciodata acte pe suprafetele ocupate si in zona au fost create multe probleme legate de incalcarea proprietatii. Suprafetele cu care au fost improprietariti romii sint mici, fiecare familie primind terenurile din imprejurimile caselor.

Severinenii isi vor putea plati impozitele din 15 ianuarie

Severinenii isi vor putea plati impozitele si taxele locale incepind cu 15 ianuarie. Potrivit lui Eugen Istodor, directorul Directiei de Impozite si Taxe din cadrul Primariei Drobeta Turnu Severin, intirzierea este cauzata de faptul ca, pina la jumatatea acestei luni, se incaseaza doar impozitele si taxele neachitate pentru anul 2003, urmind ca de pe 15 ianuarie sa inceapa si incasarea sumelor aferente acestui an. Cei care platesc impozitul integral, pina pe 15 martie, vor beneficia de o reducere de 10% din valoarea acestora. Penalizarile platite de populatie in caz de intirziere in achitarea impozitelor si taxelor locale sint de 0,007% pe zi.

Inca 500 de locuinte prin ANL pentru craioveni

Primaria Craiova intentioneaza sa construiasca in 2004 inca 500 de apartamente prin ANL destinate tinerilor pina in 35 de ani, care au un loc de munca in oras. Craiova este pe lista de urgenta a MLPAT si avind in vedere trecerea pe care o are Vasile Bulucea la Miron Mitrea va si obtine fondurile necesare. Locatiile pentru construirea celor 500 de apartamente au fost stabilite: in spatele Parcului „Nicolae Romanescu“ si in Craiovita Noua.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS