24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBaba-oarba cu dosarele de retrocedare

Baba-oarba cu dosarele de retrocedare

Peste 100 de dosare, in care craiovenii revendica proprietati valorind zeci de miliarde de lei, sint plimbate intre primarie si prefectura pentru ca juristii celor doua institutii interpreteaza diferit Legea 10/2001

Administratia judeteana si cea locala se joaca de-a baba-oarba cu peste 100 de dosare de retrocedare de paminturi revendicate de craioveni in baza Legii nr.10/2001, a imobilelor confiscate abuziv de statul comunist, in perioada 1945-1989. Din cauza interpretarilor diferite a prevederilor Legii de retrocedare, juristii celor doua institutii se contrazic in legatura cu sferele de competenta. Cei de la primarie sustin ca nu se pot ocupa decit de retrocedari in natura. Juristii prefecturii spun insa ca aproape toate dosarele trebuie sa ajunga mai intii la primarie. De suferit au numai cetatenii, care asteapta de citiva ani sa-si ia inapoi proprietatile.

Potrivit subprefectului de Dolj, Virgil Boboc, o parte din notificarile care au fost depuse la prefectura sint, de fapt, in competenta de rezolvare a Primariei Craiova, cetatenii care au revendicat terenuri sau imobile conform Legii nr. 10/2001 indreptindu-se gresit catre administratia judeteana.

„Prin normele aparute ulerior, s-a precizat ca unele dosare (exproprierile, in special) trebuie rezolvate de primarie si nu de prefectura. In ultima saptamina, 109 dosare au fost trimise catre administratia craioveana“, a spus Boboc.

Terenurile revendicate valoreaza zeci de miliarde de lei

De partea cealalta insa, juristii de la primarie sustin ca aproape toate dosarele primite tin de competenta de rezolvare exclusiv a prefecturii.

„Din cele sosite la noi, numai noua dosare tin de competenta noastra. Celelalte 100 le trimitem inapoi la prefectura. Noi le-am verificat pe toate si a reiesit ca solicitantii cer despagubiri banesti si nu retrocedari in natura, deoarece pe terenurile revendicate de ei s-au construit blocuri“, a declarat Octavian Mateescu, jurist in cadrul Primariei Craiova.

Potrivit acestuia, municipalitatea craioveana are in lucru, in prezent, circa 1.000 de cazuri de retrocedare conform Legii nr.10/2001, cazuri care trebuie analizate in amanunt si, daca terenurile sint ocupate de constructii, sa fie inaintate prefecturii pentru despagubiri.

In notificarile cu care primaria si prefectura joaca ping-pong aruncind rezolvarea una in curtea alteia este vorba de revendicari de terenuri ultracentrale, evaluate la zeci de miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS