14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljul va avea buget dublu in 2004

Doljul va avea buget dublu in 2004

Consiliul Judetean (CJ) Dolj are la dispozitie doua saptamini pentru a-si intocmi proiectul de buget pe anul 2004.

Potrivit vicepresedintelui Petre Petrescu, minimul proiectat va fi peste nivelul celui pe anul in curs, la care se adauga inflatia si citeva proiecte de investitii, numai doua dintre acestea valorind circa 11 milioane de euro.

„Este vorba despre magistrala de gaze care se va construi pe ruta Craiova – Segarcea – Bailesti – Calafat (investitie care va costa circa 7,5 milioane de euro) si despre proiectul de informatizare a judetului, prin introducerea unei retele de internet – intranet in administratia publica locala (3,5 milioane de euro).

Al treilea proiect, desfasurat in cadrul programului <<Anul colectivitatilor locale>>, vizeaza investitii pentru drumuri, iar fondurile vor veni, in mare parte, de la guvern. Cit priveste primele doua proiecte, ne-am gindit la un parteneriat public – privat, in cazul in care consiliul judetean nu poate suporta singur, din fondurile proprii, sumele necesare investitiilor“, a precizat Petrescu.

In cadrul parteneriatelor, oricine poate sa participe, indiferent daca este vorba de persoane fizice, juridice sau societati de investitii financiare.

Este posibil sa nu se reflecte in bugetele locale cresterea veniturilor

Numai in ceea ce priveste veniturile proprii, se estimeaza ca CJ Dolj va aduna la buget in 2004 aproximativ 560 de miliarde de lei, promitator avind in vedere ca in 2003 s-au strins doar 380 de miliarde de lei. In consecinta, intregul buget de anul viitor al consiliului judetean ar putea depasi suma de 1.200 de miliarde de lei, ceea ce, spune Petre Petrescu, inseamna o majorare a fondurilor cu 110%, comparativ cu 2003.

Economistii estimeaza insa ca aceasta crestere a veniturilor s-ar putea sa nu se reflecte proportional in bugetele localitatilor judetului, deoarece pe masura descentralizarii administratiei apar tot mai multe activitati finantate de la bugetele locale. Una dintre acestea ar fi nou-infiintatele centre medico – sociale (in numar de sapte), pentru finantarea carora autoritatile judetene trebuie sa faca rost de 24 – 25 de miliarde de lei.

Cel mai probabil, noul proiect de buget va fi adoptat pina pe 20 decembrie, urmind ca, pina la sfirsitul anului, toate primariile sa isi aprobe prognozele pentru 2004.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS