12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGratuitate contra cost

Gratuitate contra cost

Desi gratuitatea cazarii in camine sau internate pentru copiii de dascali este stipulata in Legea nr.128/1997, conducerea Universitatii din Craiova se incapatineaza an de an sa nu respecte aceasta prevedere. Motivatia universitarilor pentru incalcarea legii: o dispozitie a Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, prin care li se impune sa nu acorde aceasta facilitate decit in limita subventiilor primite de la buget. Si cum subventiile sint prea mici…

Copiii personalului didactic beneficiaza de gratuitate la cazarea in camine sau internate“, prevede art.108, din Legea nr.128/1997, privind Statutul personalului didactic. Aceeasi facilitate a fost mentionata si in art.44 al Contractului Colectiv de Munca Unic la nivel de ramura invatamint pe anul in curs:

„Copiii personalului din invatamint au prioritate si beneficiaza, conform legii, de gratuitate in internate si camine studentesti. Ministerul Educatiei si Cercetarii se obliga sa aloce sumele necesare, iar institutiile de invatamint se obliga sa asigure cazarea gratuita in internate si camine“.

Pentru conducerea Universitatii din Craiova, aceste prevederi legale n-au mare valoare, gratuitatea fiind una… contra cost.

Ministrul Athanasiu da ordin sa se incalce legea

„Am primit mai multe sesizari din partea unor cadre didactice, care ne aduc la cunostinta ca gratuitatea prevazuta de lege privind cazarea copiilor lor in caminele Universitatii din Craiova nu este respectata. An de an avem aceeasi problema, legea fiind incalcata de universitari“, a declarat prof. Ion Bebe Cepoi, prim-vicepresedinte al Sindicatului Invatamintului Preuniversitar Dolj.

Intr-adevar, la intrarea in caminele studentesti din Complexul Agronomie a fost afisata de citeva zile o lista cu preturile practicate pentru cazare. Studentii bugetari sint informati astfel ca trebuie sa achite intre 555.000 si 595.000 de lei pe luna pentru un loc in camera, iar studentii care au parintii cadre didactice – deci ar avea dreptul la gratuitate – trebuie sa plateasca intre 340.000 si 380.000 de lei pe luna pentru un loc.

Conducerea Universitatii din Craiova recunoaste ca le impune taxe celor care au dreptul la gratuitate, dar mentioneaza ca respectiva facilitate nu se poate aplica din pricina fondurilor prea mici alocate de ministerul tutelar.

„Am primit chiar astazi (ieri – n. r.) o adresa din partea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, semnata chiar de ministrul Alexandru Athanasiu, in care se mentioneaza: «Gratuitatea se manifesta in limitele alocatiei primite de la buget». Ca atare, in cazul in care costul pentru fiecare student cu parinti cadre didactice s-ar incadra in limitele alocatiei bugetare, acesta n-ar plati nimic. Insa, asta nu se intimpla, cu finantarea de acum. Ei trebuie sa inteleaga un lucru: chiar daca legea spune ca au gratuitate, nu vor beneficia de acest drept daca nu vom primi si fondurile necesare“, a mentionat prof. dr. ec. Lucian Buse, prorector al Universitatii din Craiova.

Pentru unii se poate, pentru altii ba

Poate ca varianta subventiilor insuficiente ar fi fost credibila, daca, tot in Craiova, nu s-ar fi dovedit contrariul. Caci in caminele Universitatii de Medicina si Farmacie copiii cadrelor didactice au gratuitate la cazare, fara nici o opreliste.

„La noi, aceasta gratuitate se respecta fara discutie. Nu stiu cum de ceilalti nu reusesc, dar asta e legea si noi o respectam. Nu s-a pus niciodata problema sa nu acordam aceasta facilitate“, a spus prof. univ. dr. Tudorel Ciurea, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Craiova.

Prorectorul Universitatii din Craiova a tinut sa precizeze ca ar fi totusi ceva sanse ca fiii si fiicele de dascali sa beneficieze de gratuitatea prevazuta de lege.

„Ministrul a spus ca subventia pentru un student va creste la 450.000 de lei de la 1 octombrie, respectiv 900.000 de lei pentru studentii moldoveni si cei care au parintii cadre didactice. Cum costul mediu al cazarii, estimat de noi, ajunge la vreo 900.000 – 920.000 de lei, ar fi posibil ca, in situatia unei asemenea cresteri a alocatiei bugetare, copiii de cadre didactice sa fie scutiti de plata cazarii. Pina nu primim acesti bani, nu le putem asigura gratuitatea cazarii“, a declarat prof. dr. ec. Lucian Buse.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS