24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCentrele medico-sociale, spitale de lux pentru saraci

Centrele medico-sociale, spitale de lux pentru saraci

Mult trimbitata politica sociala a guvernului pesedist a inceput sa dea „rezultate“: au aparut spitalele pentru saraci, boschetari, vagabonzi. De fapt, este vorba despre efectele unei gindiri eronate de administrare si colectare a veniturilor la bugetul statului, care face ca, la ora actuala, peste 70% din populatia tarii sa traiasca la limita decentei. Pentru a contrabalansa aceste efecte, executivul a trecut (cu mare intirziere, caci alegerile se apropie) la amenajarea de centre medico-sociale, adica spitale pentru nevoiasi.

Boschetarii

din Caracal – cazati

la doua stele

Batrini abandonati de familie, cersetori sau boschetari, acestea sint categoriile de persoane care vor beneficia de conditiile decente oferite de centrele medico – sociale. Iarna, aceste centre sint asaltate de saraci. Nu de putine ori, multi dintre ei sint gasiti iarna pe marginea strazilor sau in imobile parasite, morti de frig si infometati. In prezent, in tara nu functioneaza decit doua asemenea asezaminte pentru nevoiasi: la Botosani si la Caracal, ultimul fiind inaugurat la mijlocul acestei luni.

Amenajat intr-un spatiu parasit din curtea Spitalului din Caracal, centrul medico-social a fost sponsorizat cu o jumatate de miliard de lei de catre administratia locala. Saloane cu doua sau trei paturi, rezerve cu cite un pat si grup sanitar propriu, caldura si apa nonstop sint conditii de lux pentru beneficiarii centrului.

Directorul centrului, dr. Marcel Popa, a precizat ca pacientii vor fi internati doar in urma efectuarii unei anchete sociale:

„Centrul se adreseaza numai persoanelor cu probleme sociale care nu se pot ingriji singure, care au boli cronice etc. Oricum, vreau sa subliniez ca acest centru nu va fi un azil de batrini! Persoanele care vor fi internate vor beneficia de conditiile centrului doar in urma efectuarii unei anchete sociale care sa ateste starea lor precara“. Centrul de la Caracal va adaposti aproximativ 50 de persoane, la fel ca si celelalte patru care trebuie amenajate in judet. Deocamdata, asistenta medicala este oferita de doi medici, 15 asistente medicale, la care se adauga personalul auxiliar, urmind sa mai fie angajate zece persoane, infirmiere si femei de serviciu. Salariile cadrelor medicale vor fi platite de CAS Olt, in vreme ce veniturile celorlalti salariati vor fi asigurate de catre primarie.

Inaugurat,

dar nefunctional

Directorul general al Directiei de Sanatate Publica Olt, dr. Aurelian Simionescu, a spus ca in viitorul apropiat vor fi date in folosinta alte doua centre medico-sociale, la Corabia si la Draganesti-Olt.

„Noi intentionam sa deschidem asemenea asezaminte si la Slatina, si la Bals. Cum deocamdata nu exista spatii de amenajare pentru asa ceva, s-a stabilit ca administratiile locale din aceste doua orase sa identifice imobile care sa se preteze la un centru de acest gen. Fiecare centru va avea o capacitate de 50 de paturi si cite doi medici care sa se suplineasca reciproc“.

Aurelian Simionescu a precizat ca aceste centre nu se vor adresa urgentelor medicale, care vor fi tratate in continuare in cadrul spitalelor. Deocamdata, desi centrul de la Caracal a fost dat in folosinta de aproape doua saptamini, el nu poate primi nici un pacient deoarece inca nu a fost perfectat contractul de finantare cu Casa de Asigurari Judeteana. CAS Olt asteapta, la rindul ei, o repartizare de fonduri in acest sens de la Casa Nationala, care va veni, se pare, dupa 1 octombrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS