17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOltenii insaminteaza ungureste

Oltenii insaminteaza ungureste

Autoritatile doljene au organizat ieri, la sediul prefecturii, o intilnire de lucru cu specialistii in agricultura din judet, pentru dezbaterea prioritatilor actuale. Pe linga alte probleme, cum ar fi reducerea suprafetelor pomicole, a celor viticole si a calamitatilor cauzate de seceta, producatorii doljeni s-au aratat nemultumiti ca o mare parte din productia doljeana de saminta ajunge in alte judete. Altii, in schimb, reclama ca nu este de calitate si cer marirea suprafetelor cultivate.

Unii dintre ei au ajuns sa importe saminta din Ungaria, asa cum s-a intimplat la AGROIND Giubega. Directorul unitatii, Marinel Mitroi, a precizat: „Anul acesta am desfacut deja 2.000 de tone catre SEMROM, iar in toamna vrem sa cultivam toate cele 1.800 de hectare numai cu griu pentru saminta“.

Cei de la Statiunea de Cercetare Simnic au spus ca s-au obtinut chiar si 7.000 kg de seminte la hectar, cu toate ca pe anul in curs s-au scos doar 2.000. Cu alte cuvinte, nu este nevoie de importuri din Ungaria. Dincolo de aceste aspecte, reprezentantii asociatiilor agricole au adus la cunostinta autoritatilor ca in Dolj exista „grupuri de influenta care stabilesc incotro merge saminta“.

Anul trecut, 280 de tone din productia autohtona au ajuns in judetul Vilcea, la solicitarea secretarului de stat in Ministerul Agriculturii, Petre Daea.

Pentru insamintarile din aceasta toamna, la nivelul Doljului ar mai fi de asigurat un necesar de peste 26.000 de tone.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS