17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDurerile didactice anunta nasterea noului an scolar

Durerile didactice anunta nasterea noului an scolar

Sedinta conducerii ISJ Dolj cu directorii unitatilor scolare, desfasurata ieri in sala de festivitati a Grupului Scolar Electroputere din Craiova, a vizat inceperea in bune conditii a noului an scolar si a debutat sub semnul „stresului“ functiei de director.

Anul acesta, cadrele didactice isi vor plati examenul medical

Doctorita Teodora Bieru Enescu, de la Policlinica pentru Protectia Muncii, a vorbit asistentei despre necesitatea conditiilor igienico-sanitare din gradinite si crese, despre conditiile de munca ale personalului didactic si auxiliar, precum si despre obligativitatea controlului medical periodic privind starea de sanatate a cadrelor didactice, a personalului administrativ si a celui de ingrijire. Aceasta le-a spus directorilor ca personalul didactic si cel auxiliar sint obligate sa faca examenul psihologic si radiografia pulmonara numai la specialisti, iar examenul clinic general, exclusiv la medicul specialist de medicina muncii, contra cost:

„Daca anul trecut s-a obtinut derogare si profesorii nu au platit, fiindu-le suficient avizul medicului de familie, de data aceasta, toti isi vor plati controlul medical, pentru ca este economie de piata. Nu conteaza ca va platiti asigurarile de sanatate“.

Directorii si-au manifestat nemultumirea, murmurul lor depasind vocea doctoritei din boxele statiei de amplificare. Iritata de atitudinea directorilor, doctorita Bieru a ripostat: „Va reamintesc ca primele boli profesionale ale cadrelor didactice sint nevrozele“. Asistenta a devenit virulenta, chiar daca doctorita de medicina muncii parasise microfonul. Inspectorul general Constantin Busoi, mai in gluma, mai in serios, i-a linistit brusc: „Cind v-ati imbolnavit, ati fost vreodata la doctor fara sa dati ceva?“

In Dolj sint directori care au facut incadrarea pe norma didactica de 27 de ore

Busoi le-a explicat directorilor cum trebuie sa procedeze la incadrarea cu personal didactic pentru noul an scolar, insa a precizat ca incepe cu o gluma:

„Nu se mai face repartizarea pe calculator pentru ca avem 751 de posturi si catedre vacante si tot atitea cazuri speciale“. Acesta a revenit asupra subiectului, spunind ca nu se renunta la repartizarea computerizata, insa a lasat sa se-nteleaga ca sint cadre didactice care nu renunta la „pile“ pentru ocuparea unui post sau a unei catedre in Craiova. De asemenea, a spus ca pentru clasa I se aproba depasirea planului de scolarizare, iar norma didactica ramine aceeasi, de 16-18 ore, si nu de 27 de ore: „Sint directori care au facut incadrarea pe norma de 27 de ore. Trebuie sa stiti ca nu

s-a schimbat nimic, norma didactica fiind aceeasi ca in anii precedenti“.

Daca nu se-ntelege cu primarul, directorul trebuie sa demisioneze din functie

In luna octombrie se scot la concurs toate posturile de directori si directori adjuncti cu delegatie, iar cei care vor sa participe la concurs trebuie sa aiba aprobarea consiliului de administratie al scolii respective. Cartile de munca ale cadrelor didactice vor fi inlocuite cu registrul unic, iar directorii care nu vor ridica aceste registre de la Directia Muncii vor risca amenzi usturatoare, cuprinse intre 20 si 50 de milioane de lei, a mai spus Busoi. De asemenea, a afirmat ca relatia dintre primar si directorul scolii trebuie sa fie amiabila:

„Daca un director nu se intelege bine cu primarul, este de preferat ca directorul respectiv sa-si depuna demisia. Este cu mult mai important progresul invatamintului in sine decit o altercatie care ar duce la regresul procesului instructiv-educativ“.

Directorul Stan adevereste un elev fara nume

In ceea ce priveste bacalaureatul 2004, inspectorul general a spus ca s-a renuntat la calificativele de la probele orale:

„Anul viitor, absolventii de liceu vor primi note de la unu la zece, la fiecare proba orala sustinuta. Probele de examen vor fi aceleasi, probele promovate se vor echivala, insa cei care nu obtin nota de trecere la oral vor fi declarati respinsi“.

Fara indoiala sint contradictii, dar… care apartin conducerii MECT si nu inspectoratelor scolare. In cea de-a doua sesiune de bacalaureat, acesta a descoperit carente fundamentale la echivalarea si inscrierea candidatilor, carente ce apartin directorului Pascu Stan de la Grupul Scolar „Horia Vintila“ din Segarcea.

Directorul cu pricina a emis o adeverinta cu echivalarile necesare inscrierii la bacalaureat a unui elev fara nume. Textul este de-a dreptul hilar: „Adeverim prin prezenta ca elevul… a promovat la examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2003 probele urmatoare: Lb. si lit. romana – oral – admis, Lb. franceza – oral – admis, Ed. fizica 8 (opt). Solicitam recunoasterea lor pentru sesiunea august septembrie 2003. Candidatul s-a (nu) prezentat sau eliminat la probele: Am eliberat prezenta fiindu-i necesara la inscrierea in sesiunea august – septembrie 2003“. Cu mare dificultate, prin eliminare, pina la urma elevul a fost identificat la unul din centrele de examen.

Programe, teste, dezbateri si sperante

Inspectorul general adjunct al ISJ Dolj, Florea Gaina, a supus dezbaterii noua procedura de selectie si de repartizare a absolventilor clasei a VIII-a, promotia 2004, precum si programele pentru testele nationale si metodologia de organizare a testarilor. In urma sedintei, conducerea inspectoratului va formula punctul de vedere al ISJ Dolj fata de acest aspect, dupa care va fi transmis la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului.

Monalisa Galeteanu, inspector general adjunct al ISJ Dolj si presedintele comisiei de mobilitate a personalului didactic, a oferit detalii despre calendarul repartizarii computerizate la nivel judetean si national a cadrelor didactice care au participat la concursul unic pentru ocuparea posturilor si catedrelor vacante din invatamintul preuniversitar. Aceasta a reliefat ca, in Dolj, cadrele didactice care s-au prezentat la concursul de titularizare sint foarte bine pregatite, exprimindu-si speranta ca toate posturile / catedrele vacante vor fi ocupate numai cu cadre calificate.

Directorul ISJ Dolj, Aristidie Gheorghiu, le-a spus directorilor ca trebuie sa urgenteze trimiterea la sediul inspectoratului a situatiei privind starea localurilor scolare, etapele in care se gasesc reparatiile, consolidarile unor cladiri si masurile luate pentru igienizarea scolilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS