5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVacanta mare dupa gratii

Vacanta mare dupa gratii

In Penitenciarul pentru Minori si Tineri Craiova (PMT), vacanta mare e in toi. Desi regulamentul de baza a ramas acelasi, citeva schimbari tot s-au facut simtite intre zidurile reci ale puscariei. O ora-doua in plus de fotbal ori 250 de grame de lubenita mai mult la o portie, acestea sint delicatese de care detinutii nu au parte in oricare zi din an. Motiv pentru care se infrupta cu pofta din ele acum, cit au de unde, stiind bine ca de la 15 septembrie vor fi nevoiti sa-si reia „postul“.

Incepind cu 13 iunie, data la care toate institutiile de invatamint au luat vacanta, in PMT Craiova s-au instaurat alte reguli. Tot atit de stricte ca si pina atunci, insa menite sa mai incalzeasca un pic sufletele puse „la racoare“.

„In fiecare zi, pe perioada vacantei, detinutii beneficiaza de un meniu imbunatatit, doua ore in plus de activitati in aer liber, adica pe baza sportiva, dar si activitati desfasurate in sala de sport – tenis de masa, la care s-a organizat si un campionat, sah, table, scrabble – program de terapie ocupationala pentru dezvoltarea abilitatilor. Aici sint incluse mai multe sectii – de pictura, de croitorie, de sculptura in sapun si modelaj plastilina. Aceste grupuri isi continua activitatea desfasurata si in anul scolar. Alaturi de ei mai sint trei grupuri, de 60 de detinuti, care urmeaza programul de alfabetizare chiar si in timpul vacantei. Dar beneficiaza si ei, ca si cei scolarizati, de meniu imbunatatit si program in aer liber“, informeaza lt. Doina Glavan, ofiter instructor, despre felul in care s-a schimbat viata din penitenciar pe timpul vacantei.

Sport de vacanta si lubenita cu calorii

„Jucam mai mult fotbal de cind sintem in vacanta“, spune la repezeala, batind mingea de zor, Sorin T. Tanar, de doar douazeci de ani si „retinut“ ceva mai mult la racoare, pentru un omor de acum patru ani. Sorin este incintat peste masura ca are timp liber la discretie sa-si etaleze abilitatile de sportiv. Evident ca, pentru o constitutie atletica asa cum este a lui si un suflet sensibil care nu se mai satura sa contemple florile din gradina penitenciarului – de care trebuie sa se ocupe -, vacanta de vara este adevarata mana cereasca. „Pacat ca trece repede vara. Eu, unul, tot afara as dormi, daca vremea ar tine-o asa tot anul. Oricum, mai am doua veri pina plec de aici, timp suficient sa iau aer si sa-mi pun la punct tehnicile de atac“.

Ovidiu T. si-a descoperit talente artistice nebanuite abia de citeva luni, cind a fost inchis pentru o tentativa de omor. De la inceput s-a inscris la cursurile de sculptura in sapun, pe care le-a urmat cu o constiinciozitate remarcabila tot anul scolar. Si cum a venit vacanta, cum s-a apucat serios de creatie.

„Am facut-o din sapun de fata“, explica, mindru, Ovidiu obiectul pus la expozitie, reprezentind o vaza cu flori. „Pentru culoarea vazei, am amestecat putin ness – altceva n-am avut“, se scuza pentru mijloacele „rudimentare“ de care se serveste in procesul creatiei. Apoi se apuca sa treaca in revista desenele cu flori si peisaje, expuse, bineinteles, in sala de curs. Iar dupa atitea activitati fizice si creatoare, o masa imbunatatita este tot ce le mai trebuie celor aproximativ 300 de detinuti scolarizati – legume proaspete si fructe in cantitati care sa atinga numarul maxim de calorii care trebuie consumate pe cap de detinut la PMT. Iar cum sezonul este bogat in aceste roade, nu e de mirare ca, macar cit tine vara, detinutii simt schimbarea – sint mai proaspeti, mai veseli, mai plini de energie, pregatiti inca de acum pentru anul sau anii care ii asteapta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS