20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn american filantrop la Sibiu

Un american filantrop la Sibiu

Cind banii au ajuns sa nu mai reprezinte nici o tentatie pentru el, texanul Werner Obelgönner a inceput sa isi imparta prisosul cu cei pe care ii intilneste in cale.

Aproape 40 de tineri studenti sibieni au beneficiat, pina acum, de darnicia lui. Werner i-a ales fara un criteriu anume si le-a daruit sume cuprinse intre 150 si 240 de dolari. Acesti bani au menirea de a-i ajuta pe tineri sa isi continue studiile, iar Werner spune ca ar vrea sa ii sustina financiar pina la sfirsitul studentiei.

Texanul Werner a ajuns la Sibiu datorita interesului sau pentru bisericile din judet. Are un prieten, nascut la Dumbraveni, care l-a adus acum doi ani, la Medias. A vazut cum stau lucrurile in Romania, a ramas impresionat de capacitatile intelectuale ale unor tineri de aici si a hotarit ca poate sa ii ajute cu bani.

„Banii nu mai sint importanti pentru mine. Mama mea a murit acum trei ani si jumatate si mi-a lasat o avere frumusica. Am niste terenuri petrolifere, care imi aduc peste 50.000 de dolari, in fiecare an“, povesteste Werner Obelgönner.

S-a stabilit la Sibiu si, la inceput, a ajutat cu bani copiii noilor sai prieteni. Cercul a inceput sa creasca, Werner a inceput sa dea tot mai mult, astfel ca, in mai putin de o luna, a ajuns sa dea peste 8.000 de dolari la aproape 40 de tineri. Pe acestia i-a intilnit fie prin magazine, fie la facultati fie, pur si simplu, pe strada. Citi dintre tinerii sibieni nu si-au dorit un noroc care sa le aduca, din senin, bani mai multi, fara munca, doar pentru a le fi de ajutor in viata lor de studenti? Werner Obelgönner spune ca intelege astfel de dorinte, le considera normale si incearca sa astimpere cit mai mult din „pofta“ studentilor care invata la Sibiu. Ii admira mult, ii considera „cu minte“, desi nici Werner nu e de colea in ceea ce priveste studiile. E licentiat in Stiinte politice, Istorie europeana si Germanistica, pe care le-a invatat la Universitatea Austin, din Texas. A ajuns apoi, in cadrul unei burse, in Europa, la Universitatea din Hamburg, unde a studiat economia. Dupa terminarea studiilor, a predat stiintele politice americane, istorie europeana si germanistica, in Borger, Texas, la Colegiul „Frank Phillips“ din Vancouver, Canada. A trecut pe la mai multe scoli, colegii si universitati, din SUA si Canada. De aproape trei ani, calatoreste prin lume. A ajuns la Sibiu, unde a hotarat sa devina filantrop.

Bani din petrol

Mirajul afacerilor cu aurul negru nu l-a atras deloc. La peste 60 de ani, el e interesat de Europa si, mai nou, a pus ochii pe bisericile din Sibiu.

„In SUA, am un prieten care s-a nascut in Dumbraveni si m-a sfatuit sa trec si pe aici. Am stat o vreme in Medias, iar anul acesta m-am stabilit in Sibiu. Imi place foarte mult zona aceasta“.

Initial, Werner a inceput sa ajute copiii prietenilor sai, carora le dadea bani pentru studii. Pina la urma, a decis sa creeze adevarate burse, pe care sa lea dea unor tineri din Sibiu. Fara concursuri „piloase“, Werner a decis ca e de ajuns sa „premieze“ meritul de a fi student. Banii nu erau o problema.

Norocosii de pe strada

Initial, Werner Obelgönner a facut o lista cu 22 de nume. A venit in cautarea unui ziar, care sa popularizeze faptele sale, nu pentru a-si face o coroana de aur, ci pentru a da un exemplu si altora, ce poarta „povara“ de a avea bani peste nevoi. Cite 240 de dolari, dati pe loc, unor tineri intilniti la intimplare, prin drumurile sale de-a lungul Sibiului.

„Am fost, intr-o zi, la Metro, unde lucreaza un student la Jurnalistica. Mihai Andrei va incepe anul III la Jurnalistica. Asa mi-a spus. Am mai stat putin de vorba cu el si l-am ajutat“.

Lista a inceput sa se ingroase, iar zece din cei 22 sint proaspat absolventi ai Colegiului Brukenthal. Werner explica, evaziv, ca asta se datoreaza, in parte, inclinatiei sale catre tot ceea ce inseamna Germania. Cu lista completa, insa, Werner nu s-a oprit. In cautarea unui ziar care sa-i popularizeze exemplul, texanul a ajuns la Colegiul Pedagogic.

„Eram cu mama mea acolo, cind a aparut acest domn. Ne-a intrebat fel de fel de lucruri, dupa care mi-a spus ca sint cistigatorul unei burse si mi-a dat 240 de dolari“, povesteste Andrei, absolvent al Colegiului Pedagogic. Werner nu vorbeste in exces despre religie si credinta. Dar, cind e intrebat despre motivele care il imping sa faca astfel de gesturi, devine oarecum evlavios, iar vorbirea-i precipitata e mai grava. „In Biblie, Iisus spune ca, atunci cand dai celor din jurul tau, de fapt ii dai Lui, il ajuti pe El. Eu vreau sa ii ajut pe cei din jurul meu, mai ales ca pot“, spune Werner.

In Sibiu, a vazut multe ocazii de a-l ajuta pe Iisus, astfel incit numarul celor care au primit bani de la el a ajuns la aproape 40. Pentru ei a organizat, de altfel, chiar si o petrecere. I-a invitat la el acasa pe toti cei cu care a stat de vorba, cu rugamintea, insa, de a nu i se face cunoscuta adresa. „N-as vrea sa vad chiar o coada de oameni la usa mea“, motiveaza americanul. A ajutat tineri din Sibiu, Medias, Dumbraveni, Rupea, Timisoara, care studiaza la facultati din toata tara. Pe toti i-a notat intr-un carnetel si le-a promis ca-i va ajuta pina la sfirsitul studiilor. Deocamdata, a plecat sa mai faca rost de ceva bani. Se va intoarce si, probabil, va mai da o petrecere. Dupa care, e foarte posibil sa caute si alti tineri, pe care sa ii ajute sa aiba o studentie mai imbelsugata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS