22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomii din Ocolna, inmormintati cu aprobarea guvernului

Romii din Ocolna, inmormintati cu aprobarea guvernului

Cimitirul din localitate este amplasat pe terenul unei statiuni agricole

Cea mai mare colonie de romi din Dolj, situata in satul Ocolna (comuna Amarastii de Jos), are nevoie de o hotarire speciala a guvernului ca sa-si ingroape legal mortii in cimitirul din localitate.

Terenul pe care este amplasat actualul cimitir apartine unei statiuni de cercetari agricole. In plus, cei 1.200 de locuitori din colonie nu au nici macar o fintina cu apa potabila, o biserica sau un drum mai acatarii, lucru constatat de autoritatile judetene dupa o vizita recenta in localitate.

Un put cu apa potabila pentru 1.200 de romi

Marin Diaconeasa, vicepresedintele Consiliului Judetean Dolj, a spus: „Oamenii de acolo au dreptate. Nu sint conditii de trait. Nu au apa potabila, drumul este denivelat, iar cimitirul incropit nu este in legalitate, deoarece se afla pe terenul Statiunii de Cercetare Dabuleni. Am discutat cu primarul din localitate si cu reprezentantul romilor ca, la prima rectificare bugetara, sa alocam 50 de milioane de lei ca sa foram un put. Este vorba de 1.200 de locuitori, adica in jur de 300 de familii care au nevoie de apa potabila. Trebuie sa promovam o hotarire de guvern ca sa trecem terenul pe care se afla cimitirul din domeniul public in cel privat, dupa care sa-l acordam spre folosinta gratuita romilor si astfel sa intre in legalitate“.

Marin Diaconeasa intentioneaza sa mai ia citeva masuri imediate pentru a remedia aceasta situatie, deoarece romii au nevoie de hotarirea guvernului si pentru a-si construi o biserica proprie, avind in vedere ca terenul pe care aceasta ar trebui amplasata se afla tot pe domeniul public.

CJ Dolj intentioneaza sa faca toate diligentele ca sa-i improprietareasca pe romi si cu cite 5.000 de metri patrati de pamint, pe care sa faca agricultura, precum si proiecte pentru eventualele case care se vor ridica in zona.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS