16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAngajatii DAEWOO Craiova cer salarii mai mari

Angajatii DAEWOO Craiova cer salarii mai mari

Angajatii DAEWOO Craiova acuza patronatul ca nu a mai marit salariile de aproape doi ani si cer indexari cu cel putin 10%. Patronatul afirma ca este dispus sa negocieze, insa in prezent este ocupat si cu gasirea unui partener, in conditiile in care GENERAL MOTORS, concernul care a preluat compania DAEWOO, nu mai sprijina productia de automobile in Romania. Compania franceza PSA Peugeot-Citroen, una dintre posibilele solutii, nu este interesata sa investeasca in uzina craioveana.

Cornel Mondea, prefectul de Dolj, a afirmat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca a facut tot posibilul sa atraga atentia celor de la Bucuresti ca DAEWOO a devenit o problema sociala importanta pentru oras de cind compania-mama din Coreea trece prin momente dificile.

Mondea a spus ca a pus problema pe acelasi plan cu situatiile mult mai grele de la AVIOANE si ELECTROPUTERE, peste care ultimii ani au trecut cu valuri de disponibilizari:

„De fiecare data cind au venit la Craiova ministrul Musetescu, Adrian Nastase sau presedintele Iliescu, eu i-am dus in vizita la DAEWOO. Semnalele au fost clare: cel putin pentru viitorul apropiat, GENERAL MOTORS nu intentioneaza sa mai investeasca in productia de automobile din Europa. Incercam sa gasim o varianta cu un partener din UE, dar deocamdata sintem in tatonari, macar pentru cumpararea pachetului de 51% din actiuni“.

Prefectul de Dolj a raspuns astfel intrebarilor adresate de ziaristi dupa ce premierul Adrian Nastase afirmase ca societatea franceza PSA Peugeot-Citroen, una dintre posibilele alternative la coreeni, nu este deocamdata interesata de un eventual proiect de investitii la DAEWOO Craiova. Premierul mai afirmase ca, dupa o discutie cu presedintele firmei franceze, a ajuns la concluzia ca Romania nu se afla in aria de interes a concernului, deoarece acesta a demarat deja citeva proiecte in Cehia si Slovacia, ce ar urma sa produca anual peste 300.000 de automobile, si ca o posibila solutie ar fi transformarea DAEWOO in fabrica de componente pentru productia de automobile.

Sindicatul acuza patronatul ca nu a marit salariile de doi ani

Societatea craioveana trece prin momente grele, mai ales ca sindicatul a cerut din nou patronatului majorari salariale.

Liderul de sindicat de la DAEWOO AUTOMOBILE SA Craiova, Marian Popescu, a precizat ca nu poate spune valoarea majorarilor, insa se pare ca toti cei 3.650 de salariati ai intreprinderii vor indexari de cel putin 10%. Sindicatul acuza patronatul ca nu a mai marit salariile de circa doi ani si ca amina la nesfirsit negocierile. Astazi, reprezentantul sindicatului va fi prezent la sedinta Comisiei de Dialog Social a judetului, pentru a sustine revendicarile salariatilor.

De partea cealalta, Valeriu Tones, purtatorul de cuvint al DAEWOO AUTOMOBILE ROMANIA, a recunoscut ca salariile muncitorilor nu au tinut pasul cu inflatia in ultimii doi ani si ca aceasta situatie este cauzata de perioada mai dificila prin care trece fabrica din punct de vedere financiar. Tones a spus ca patronatul este dispus la negocieri, dar ca aceia din conducere sint ocupati si cu gasirea unui partener din UE. In discutie s-ar afla citeva companii importante, insa oficialul de la Bucuresti a refuzat sa dea vreun nume, spunind ca negocierile sint doar in stadiul de tatonari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS