22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSC AVIOANE Craiova, scoasa la privatizare

SC AVIOANE Craiova, scoasa la privatizare

Singura fabrica de avioane militare din tara, SC AVIOANE SA Craiova, a fost pusa sub administrare, speciala de Ministerul Industriei si Resurselor in vederea privatizarii. In timpul sedintei consiliului de administratie tinute ieri in Capitala a fost prezentat si administratorul special al societatii in urmatoarele sase luni, in persoana lui Robert Neagoe, angajat al Oficiului pentru Privatizare din cadrul Ministerului Industriei.

Administratorul special numit la AVIOANE Craiova va avea mandat pentru supravegherea financiara a societatii, convocarea adunarii generale a actionarilor ori de cite ori este nevoie, supravegherea indeplinirii indicatorilor tehnico-economici si de performanta, inventarierea datoriilor, identificarea activelor neutilizate care pot fi vindute si a activelor ce pot fi revendicate, precum si inventarierea creantelor. In aceasta perioada, Robert Neagoe va elabora si graficul de plata catre creditorii bugetari, creditorii financiari si furnizorii de utilitati. De asemenea, el va notifica toti creditorii pentru suspendarea executarilor silite, pe perioada administrarii speciale si a supravegherii financiare.

Termen pentru privatizare: sfirsitul lui 2003

Directorul operational executiv al fabricii, Mircea Popa, a precizat ca in perioada urmatoare se vor derula celelalte faze ale procesului, respectiv finalizarea evaluarii patrimoniului (de catre societatea bucuresteana IRECSSON), a dosarului de prezentare si publicarea anuntului de vinzare in presa nationala si internationala. Cei din minister spera ca pina la sfirsitul anului societatea craioveana va incheia procesul de privatizare.

AVIOANE Craiova are un capital social de 54 de miliarde de lei, iar 94% din actiuni se afla in portofoliul Ministerului Industriei si Resurselor. In ultimii 13 ani, societatea a trecut prin situatii financiare grele, cauzate in special de lipsa pietei de desfacere.

Cel mai important partener este Ministerul Apararii Nationale, care a tinut constructorul craiovean in viata cumparind principalul produs, avionul de antrenament si sprijin tactic apropiat IAR ’99 SOIM. Ultima comanda a vizat patru aparate de zbor, care saptamina viitoare vor intra in probe pentru a fi livrate beneficiarului. In prezent, se negociaza producerea celui de-al doilea lot, de cinci avioane, insa MApN a aminat semnarea unui nou contract-cadru ferm, cel putin pina la rectificarea bugetara.

Dupa valurile succesive de concedieri, in societate au ramas 950 de salariati, iar aproape 700 dintre acestia primesc doar 75% din salariul mediu brut pe economie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS