8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Tutun la fagure

Oamenii din Mirsani, Daneti si Amarasti sint cunoscuti ca fiind cultivatori de tutun, cistigind de-a lungul timpului bani frumosi, dar munciti cu virf si indesat. Ceea ce pentru multi este un viciu, „iarba dracului“, pentru ei era si este sursa de existenta de care, in ultimii ani, Societatea Nationala a Tutunului (SNT) n-a tinut cont. Cultivatorii de tutun au primit banii cuveniti dupa multe luni de asteptare. Pentru ca au invatat de mici ca planta cea mai rentabila cultivata pe nisipurile pe care sint proprietari este tutunul, localnicii l-au cultivat cu speranta unui trai bun sau macar a unuia decent. Parteneri de afacere cu SNT si citeodata chiar creditorii societatii nationale, taranii din aceasta zona au stiut tot timpul ca din munca pamintului nu s-a imbogatit nimeni, niciodata, ci doar a trait de pe o zi pe alta.

Tehnologie americana la Mirsani

Pe piata producatorilor si achizitorilor de tutun a aparut concurenta, asa cum era de asteptat. Iarna trecuta, societatea americana Dimon International Tabak Romania SRL a poposit la Mirsani, cu un contract de parteneriat care parea avantajos pentru cultivatorii din comuna. Noutatea pe care o aduc americanii consta in faptul ca tot rasadul este produs centralizat, in curtea fostului CAP. Tehnologia este si ea diferentiata pentru ca saminta de tutun, impregnata cu ingrasamintele chimice necesare, este semanata in alveole din „zapada artificiala“, care seamana cu un fagure de albine. Alveolele umplute cu un pamint special, adus din import, plutesc pe un strat de apa de 16 cm. Dupa ce rasare, tutunul isi formeaza radacinile direct in apa de sub alveole in care periodic se amesteca substante chimice.

Alexandru Dunoiu, presedintele asociatiei agricole Star, asociatie partenera de afacere cu americanii, spune: „Le-am oferit americanilor 25 ha de teren in zona Mirsani si 15 ha in sistem particular. Specialistii firmei americane ne-au adus saminta, ne-au invatat cum sa o semanam, au adus toate materialele, inclusiv fungicidele pentru producerea rasadului. Tot rasadul se produce in solarii pe apa, cu o suprafata de 1,23 ha. Partenerii ne aduc si uscatoarele pentru frunzele de tutun, care dupa cinci ani de utilizare le vor ramine gratis producatorilor. Pretul de achizitie al tutunului s-a stabilit la 1,30 dolari pe kilogram la calitatea „superioara“;1,03 dolari la calitatea l si 0,54 dolari la calitatea a-ll-a“.

Sistemul de producere a rasadului de tutun si conditiile contractuale sint avantajoase din moment ce mai multi producatori au solicitat sa lucreze ca parteneri cu firma americana ce s-a vazut nevoita sa amine incheierea de noi contracte pina anul viitor, cind suprafata cultivata cu tutun, in acest sistem, se va dubla.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS