10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate50 de romi au impartit un miel

50 de romi au impartit un miel

„Ne baturam, fratie, ca hunii, de Pasti. Pe mincare ne baturam, ca nu ne-ajunse! Am taiat un miel la cinci familii. Pa ce sa ne-ajunga, ca numai haidamacii astia mici au tras de copane, de parca n-au vazut carne in viata lor. Am pus corturile cerc, am dantuit la foc, dar cind a fost de mincare, haoleu, ce-a mai fost!“. Cam asa au petrecut Pastele aproximativ 50 de romi din Calafat, care si-au asezat „tabara“ la intrarea in Drobeta Turnu Severin. Cautatori de fiare vechi, pe care le comercializeaza apoi pentru a cumpara mincare copiilor, membrii satrei de romi au petrecut Pastele pe drum, la peste 80 de kilometri departare de casa. Dupa un „concediu“ in zilele de Pasti, vor scormoni din nou pamintul. Cind nu vor mai gasi fiare vechi, vor pleca mai departe, spre Banat.

Si-au asezat tabara pe un teren de la intrarea in Drobeta Turnu Severin, pe care inainte se depozita gunoiul menajer. Pamintul este intesat de fiare vechi, de la carcase de autoturisme si pina la capace sparte de canal. Locul respectiv le asigura piinea celor aproximativ 50 de romi. Au ajuns simbata si au apucat sa-si puna corturile, iar seara s-au indreptat cu totii spre biserica din satul Cerneti.

„Cind ne-au vazut credinciosii, au zis ca au venit cotropitorii. Eram vreo 50 cu totii si s-au cam speriat. Astia mici s-au infipt in prajiturile aduse de femei, ca noi n-avem din ce le face bunatati. Aci, infuleca numa’ mamaliga si, daca avem bani, piine. Cind au vazut oua rosii, au mincat de s-au spart. Am luat si la cort, sa avem cu ce sarbatori Pastele“, a spus Sorin Burada, capul uneia dintre cele cinci familii de romi.

Meniul din a doua zi de Pasti: zeama fiarta din cap si oase de miel

Cea mai mare problema a aparut duminica, atunci cind a trebuit impartit la cele cinci familii de romi singurul miel cumparat.

„Ne-am dantuit de dimineata, dupa care am inceput sa pregatim masa. Aveam oua, prajituri si alte bunataturi, de noaptea, de la biserica, dar lipsea mielul. Cind a fost sa-l impartim, ai lu’ Buncea s-au luat la cearta cu ai lu’ Ghiaure. Am incercat noi, ailalti, sa-i impacam, dar n-a fost chip. Mai luasera si ceva la masea, asa ca au inceput sa se loveasca. Si-au dat la ochi de i-au innegrit!“, a spus Nelu Pantelimon.

Cind bataia a incetat, cei 50 de romi s-au asezat la masa, ca fratii. Si-au impartit bucatele, au dansat in jurul focului si au ciocnit oua rosii. A doua zi de Pasti, bunatatile nu mai erau. Au pus la fiert capul de miel si ceva oase, sa faca o ciorba lunga, sa ajunga la toti. Ba, altii au gasit sa faca si o mincare cu ce a mai ramas.

„Avem case darapanate, din chirpici, nu palate cum au altii“

Plecati din Calafat, romii vor mai ramine in Drobeta Turnu Severin cel putin o saptamina. Apoi vor pleca spre Banat, unde spera sa gaseasca fier vechi. Cum zilele de Pasti au trecut, iar bani nu mai au, isi vor astimpara foamea cu urzici si melci.

„Nu ne ajuta lumea, ca le e frica de noi. Zic ca le furam din curte, dar sa ne bata Dumnezeu daca punem noi mina pe ceva. Cistigam si noi cinstit o piine, ca sa le dam astora mici, ca altfel mor de foame. Avem case darapanate, din chirpici, nu palate, cum au altii. N-avem ajutoare de la primarie si facem orice ca sa traim si noi. Bagam mina in pamint sa gasim fier, sa vindem. Daca asta e de rau, vai de capu’ nostru!“, a spus Paraschiva Burada. Din departare, tabara romilor aduce a sat de vacanta. La mica distanta de corturile satrei de romi, pe un indicator de la intrarea in municipiu, sta scris „Drobeta Turnu Severin, oras infratit cu Orly-Franta“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS