10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Flash

Patru cruci de mort

In satele gorjene exista obiceiul ca, atunci cind moare cineva, sa i se faca patru cruci de lemn. Asa se face ca peste tot se vad numai cruci de lemn insirate pe linga fintini sau podete. „Una se pune la capul mortului, una la o fintina, una la un podet si alta la o intersectie de drumuri. Omul, cit ar fi de sarac, tot face cele patru cruci. Altfel se face de ris in tot satul“, a spus viceprimarul comunei, Jeanina Calinoaie.

Zona fara semnal la mobil

Gorjenii din Stejari, daca au nevoie de pompieri sau salvare, trebuie sa se inarmeze cu rabdare, pentru ca pina prinde centralista legatura cu orasul o sa treaca multa vreme. Desi telefonia mobila s-a extins cu repeziciune in Romania, localnicilor din Stejari nu le este de nici un folos.

„Nu avem semnal in zona. Daca vrei sa vorbesti la telefonul mobil trebuie sa te duci pe cite un deal, citiva kilometri“, spun localnici. Dupa multe interventii si rugaminti, problema telefoanelor se pare ca se va rezolva in Stejari. Cei de la ROMTELECOM au inceput deja sa faca sapaturi si sa traga cablurile.

Nu mai sint bani pentru someri

Contractul de munca al celor patru angajati ai primariei, in baza Legii 76/2002, s-a incheiat. Fortat. „Ne-au obligat sa angajam muncitori necalificati din rindul somerilor. I-am angajat in 7 noiembrie 2002 si le-am desfacut contractul de munca in 17 februarie 2003, desi ar fi trebuit sa-i tinem pina in aprilie. Nu mai au cei de la somaj bani sa-i plateasca“, a precizat primarul Constantin Dadulescu. Initial, primaria a angajat cinci someri, dar unul dintre ei a renuntat cind a vazut ca trebuie sa mai si munceasca. „A crezut ca il punem sef la patru oameni“, a spus in gluma edilul sef al comunei.

Oamenii asteapta sa-si primeasca padurea

Retrocedarea padurilor este o problema atit de veche si incilcita la Stejari, incit nimanui nu-i mai arde sa abordeze subiectul. Din cele 2.500 de hectare, doar pentru 870 s-au facut actele de punere in posesie. „Aici, la noi, a ars arhiva si oamenii trebuie sa faca la arhivele nationale cereri pentru eliberarea actelor care dovedesc ca au avut padure pe raza comunei. Costa cam 350.000 de lei si oamenii nu prea au bani. Ei tin mortis sa primeasca padurile pe vechiul amplasament, insa asa ceva nu se mai poate. Cei de la consiliu au spus ca, daca rezolvam aceasta problema, sintem mari“, a spus Constantin Dadulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS