22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePunctele termice pe gaze si-au incetat activitatea

Punctele termice pe gaze si-au incetat activitatea

Incepind de joi seara, craiovenii care locuiesc in blocuri racordate la centralele pe gaze au fost nevoiti sa mai puna o patura pe ei. De asemenea, ei au ramas si fara apa calda la robinete. Asta pentru ca DISTRIGAZ Craiova a sistat furnizarea gazelor catre acele puncte termice.

Directorul general al regiei, Petre Ciocanescu, a declarat: „Ministerul Industriilor, monitorizat de organismele internationale privind reducerea creantelor, a dispus sistarea cresterii acestora. Regia Autonoma de Termoficare este cu plata la nivelul facturii ianuarie 2002. In cele 14 luni, debitele s-au ridicat la aproximativ 120 de miliarde de lei. Motivul pentru care anumite asociatii de locatari nu mai au caldura este neplata facturilor“.

Directorul general al Regiei Autonome de Termoficare, Tatian Tudorache, a precizat: „Datoria totala pe care o avem catre DISTRIGAZ este de 82 de miliarde de lei cu penalitati. La rindul nostru, avem de recuperat aproape 550 de miliarde de lei, din care aproximativ 420 de miliarde ni le datoreaza asociatiile de locatari. In general, restante mari au asociatiile de locatari din Craiovita Noua si cartierul 1 Mai“.

Sistarea caldurii nu mai reprezinta acum, cind gerurile au disparut, o masura atit de dura. Problema insa nu este aceasta – a adoptarii de masuri radicale impotriva unei populatii si asa secatuite de saracie. Cresterea constanta si ingrijoratoare a acestor datorii ar trebui sa fie motivul preocuparii factorilor de decizie.

Principala cauza care a generat aceasta situatie este insasi sistemul care nu a fost schimbat de peste 50 de ani: asociatiile de locatari. Atit timp cit nu vor exista contracte individuale intre furnizor si beneficiar, iar pedepsele vor fi colective, situatia se va acutiza in mod continuu. Verigile intermediare – adica asociatiile de locatari – vor contribui constant la cresterea datoriilor populatiei catre furnizori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS