11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePompierii olteni prind bulgarii pe statiile de transmisie

Pompierii olteni prind bulgarii pe statiile de transmisie

Din cauza fondurilor insuficiente, Grupul de Pompieri „Matei Basarab“ al judetului Olt se confrunta cu mari probleme, ofiterii fiind nevoiti sa faca tot felul de improvizatii. Pompierii olteni nu au in dotare nici o scara mobila.

Grupul are in total 12 autospeciale de stingere cu apa si spuma si doua masini cu praf si azot, care ar trebui sa aiba in dotare fiecare cite o scara culisabila. In mod normal, acestea trebuie sa fie folosite maximum cinci ani, dupa care sa fie date la casare. Pompierii le-au folosit insa mai mult timp, pina s-au rupt si au ramas astfel fara nici una, deoarece nu s-au adus altele noi.

Gheorghe Nastasie, seful Grupului de Pompieri din Olt, a spus ca, din acest motiv, ofiterii de descurca asa cum pot la interventii, folosindu-se de cele mai multe ori de scarile din lemn ale oamenilor si chiar de cele de la cotetele pasarilor din curte, chiar daca nu prezinta siguranta.

Furtunuri pe jumatate si costume ineficiente

Costumele de protectie sint putine si de proasta calitate. „Doar pompierii din Caracal au costume noi si rezistente, pentru ca sint donate de o fundatie olandeza. Ale noastre sint romanesti si sint putine. Anul acesta am primit 36 de costume noi, dar nu sint bune. Nu rezista nici la apa, nici la foc, pentru ca nu sint facute dintr-un material corespunzator, iar dupa vreo zece interventii, nici nu mai pot fi imbracate. In ceea ce priveste mastile, acestea sint egale cu zero, pentru ca sint din anii 85 si nici nu prea le mai folosim. Avem in schimb aparate de respirat cu aer comprimat, insa sint doar doua la o masina, adica strictul necesar“, a explicat comandantul pompierilor olteni. De asemenea, furtunurile, care in mod normal au 20 m lungime, au ajuns sa aiba doar 10-12 m, ceea ce pune in dificultate de multe ori echipajele de interventie.

Voci de bulgaroaice la statiile de transmisie

Pompierii olteni nu stau mai bine nici cu mijloacele de comunicare. Ei au in dotare radio-telefoane portabile vechi de peste zece ani, care au o raza de acoperire destul de restrinsa. Nici statiile de pe autospeciale nu sint mai bune si chiar sint bruiate de cele ale colegilor bulgari.

„Auzim de multe ori voci de femei care vorbesc in limba bulgara. Nu stim nici unul aceasta limba, asa ca am presupus ca sint ale femeilor care lucreaza la dispeceratul colegilor de peste Dunare, pentru ca ei au statii de transmisie nemtesti care au o raza mare de acoperire“, a explicat comandantul pompierilor.

Cu 60% mai multe incendii decit acum patru ani

20 de incendii s-au produs in judetul Olt, in primele trei luni ale acestui an, cele mai multe dintre ele in luna februarie, in gospodariile oamenilor.

Pagubele estimate s-au ridicat la 15,3 miliarde de lei, iar cauzele principale ale producerii incendiilor au fost instalatiile electrice defecte sau impovizate. Comandantul Grupului de Pompieri „Matei Basarab“ al judetului Olt, lt. col. Gheorghe Nastasie, a precizat ca in urmatoarele luni se asteapta o crestere a numarului incendiilor, din cauza incalzirii vremii. Acesta a mai spus ca, fata de 1999, numarul incendiilor produse pe raza judetului Olt a crescut cu peste 60%.

Pompierii au salvat o vaca si un ciine

Pe linga interventiile pentru salvarea din incendii sau inundatii a oamenilor sau a bunurilor materiale, pompierii au avut parte din cind in cind si de interventii buclucase. O femeie din Slatina a venit duminica, 23 martie, la poarta unitatii de pompieri pentru a-i ruga sa o ajute, deoarece ciinele ei cazuse intr-o gura de canal adinca de trei metri. De asemenea, la sfirsitul lunii februarie, o femeie din comuna Valea Mare a sunat disperata la dispeceratul pompierilor deoarece una din vacile sale cazuse intr-un sant foarte ingust si destul de adinc, din care nu reusise sa o scoata nici cu ajutorul unor consateni.

„Mergem pe principiul ca, in astfel de situatii, cetateanul trebuie ajutat, chiar daca pare ciudata o astfel de interventie. Poate acel animal inseamna mult pentru persoana respectiva, chiar daca este numai o pisica sau un ciine“, a spus lt. col. Gheorghe Nastasie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS