12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCerc de luminari aprinse in jurul Coloanei Infinitului

Cerc de luminari aprinse in jurul Coloanei Infinitului

Marsul tacerii a adus joi seara, in Parcul Central din Tirgu Jiu, sute de cetateni, dornici sa se alature actiunii initiate de fostul sef al culturii gorjene, Viorel Girbaciu. Dupa ce s-a mers cu luminari aprinse pe traseul Parcul Central – Parcul Coloanei Infinitului, participantii au format un lant viu in jurul Coloanei Infinitului. Aici a fost citit un protest semnat de peste 200 de personalitati din domeniul artei si culturii gorjene. Mesaje de adeziune au trimis la Tirgu Jiu fostul ministru al culturii, Ion Caramitru, Sorana Georgescu Gorjean, fiica inginerului care a construit Coloana Infinitului, Sanda Tatarascu Negroponte, fiica ctitorilor Ansamblului de la Tirgu Jiu, precum si din partea criticului literar Gheorghe Grigurcu.

Participarea la marsul tacerii a fost peste asteptarile organizatorilor, 250 de persoane plecind la ora 18.30 de linga Masa Tacerii spre Coloana Infinitului.

Fiecare cetatean a primit cite o luminare care a fost aprinsa si care a fost depusa la sfirsitul actiunii, linga Coloana Infinitului. Intre cei care s-au solidarizat cu actiunea de protest, care a vizat modul in care a fost si este gestionata soarta Ansamblului „Constantin Brancusi“ de la Tirgu Jiu, s-au aflat reprezentanti ai partidelor politice, cu exceptia PSD, membri ai societatii civile si reprezentanti ai mass-media.

Pentru a preveni aparitia incidentelor, politia a mobilizat in zona citeva zeci de politisti, alaturi de care s-au aflat si efective de jandarmi. Pe traseu au fost amplasati agenti de circulatie, care au asigurat siguranta traficului in portiunile unde Calea Eroilor este intersectata de alte strazi.

Primaria Tirgu Jiu si-a trimis reprezentantii

Atmosfera de calm care a caracterizat marsul a fost „incalzita“ in Parcul Coloanei de citeva piese folk legate de Brancusi. Dupa ce s-au strins in cerc in jurul Coloanei, tinind in miini luminari aprinse, cetatenii au ascultat un protest, citit de Viorel Girbaciu. Acesta s-a constituit intr-o critica la adresa fostului restaurator al operelor din piatra, firma TLS, precum si la adresa Ministerului Culturii.

Viorel Girbaciu, vicepresedinte al PNL Gorj, a fost nemultumit de faptul ca PSD Gorj a dat conotatii politice marsului tacerii, netrimitindu-si nici un reprezentant la actiune. In ciuda faptului ca Nicolae Mischie s-a desolidarizat de mars, primarul Florin Circiumaru s-a declarat promars, la fata locului fiind prezenti mai multi angajati ai primariei, in frunte cu directorul tehnic Marius Ionescu. Acesta a citit un mesaj din partea conducerii primariei, care cere reluarea de urgenta a restaurarii cu adevarati specialisti si tragerea la raspundere a celor care s-au ocupat pina acum de restaurare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS