17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGoana dupa medicamente compensate sau gratuite

Goana dupa medicamente compensate sau gratuite

Craiovenii care au dreptul la retete compensate sau gratuite traiesc de citeva luni un adevarat cosmar. Si asta pentru ca a devenit un fapt obisnuit batutul orasului in lung si-n lat in cautarea unei farmacii care sa le elibereze medicamentele de care depinde sanatatea si uneori chiar viata lor.

De cind Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) nu a virat banii pentru medicamentelor eliberate, majoritatea farmaciilor nu mai onoreaza retete compensate sau gratuite. Datoriile CAS catre farmacii nu au fost onorate din luna octombrie 2002, si nu de putine ori acestea au fost actionate in judecata de catre firmele furnizoare de medicamente pentru ca nu si-au platit facturile. Un lant intreg de „slabiciuni“ in care primii care sufera sint cei care, in contul calitatii de „asigurat“, primesc doar… o reteta!

De citeva zile, in Piata Centrala din Craiova, afluxul de oameni parca s-a intetit; nu se serbeaza nimic, nu e nici macar vreo oferta irezistibila de produse. Doar o farmacie care isi mai permite sa primeasca retete gratuite sau compensate. Explicatia? Mister! „Da’ de ce veniti la mine?! Sint atitea farmacii care dau retete compensate. Va rog sa ma lasati in pace, imi creati probleme!“, a precizat patroana acesteia. Numai citeva farmacii din cele peste 60 din Craiova nu si-au depasit plafonul de medicamente pe luna martie si mai onoreaza retete compensate. „Pe riscul lor“, replica ceilalti farmacisti.

Medicamente cu plafon

„Nici o farmacie nu are noile contracte (pentru anul 2003- n.r.) incheiate cu CAS, dar speram ca pina pe 2-3 aprilie sa le incheiem. Farmaciile isi vor recupera banii din urma si astfel vor putea elibera din nou retete gratuite si compensate. Nu stim ce se va intimpla cu plafonul, pentru ca acesta se stabileste dupa o formula destul de «sofisticata», fiecare farmacie avind alte date. In prezent aproape toate farmaciile si-au epuizat plafonul, iar cele care mai elibereaza medicamente o fac pe riscul lor“, a spus Mona Calin, presedinta Colegiului Farmacistilor din Dolj.

Zilnic, fiecare farmacie isi calculeaza cit ii mai ramine din „plafon“ si daca a doua zi va mai onora sau nu vreo reteta compensata sau gratuita.

Desi s-au ferit sa dea vina pe cineva pentru faptul ca multi bolnavi isi cumpara medicamentele, „gratuitatea“ fiind valabila, de regula, doar la inceput de luna, cind inca nu s-a atins atit de temutul plafon, toti farmacistii au cazut de acord ca ar trebui modificat plafonul. „Este prea mic iar cererea foarte mare!“, au spus ei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS