14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRetrocedarea padurilor - o treaba grea pentru edili

Retrocedarea padurilor – o treaba grea pentru edili

Retrocedarea padurilor in comuna Stoina a generat o serie de divergente intre proprietari, primarie si Ocolul Silvic Hurezani. Unii proprietari nu si-au primit nici pina acum padurile.

„Abia am reusit sa luam hartile de la Ocolul Silvic si sa le copiem si sa facem listele cu beneficiarii. Avem de dat 144 de hectare. Padurea exista, dar pina s-au incheiat protocoalele de predare de la Ocolul Silvic a trecut mult timp. Mai ales ca intre noi si ocol, comunicarea lasa de dorit“, a spus viceprimarul comunei, Adrian Popa. Asta poate si pentru ca Ocolul Silvic a fost mai intii la Stoina, s-a mutat la Barbatesti, iar apoi la Hurezani.

Altii, care au primit padurea in baza Legii 18/1991, asteapta citeva luni pina cind cei de la Ocolul Silvic catadicsesc sa isi dea acordul pentru taieri.

„Fiecare are nevoie de un lemn pentru foc. Si ne albeste parul pina ni se da voie sa taiem un trunchi din padurea noastra. Pentru ca trebuie sa respectam regimul silvic. Timp in care hotii isi fac de cap. Taie cit vor, cind vor, de unde vor. Daca se merge in ritmul asta, nu mai cinta cucu la Stoina ca nu va mai fi padure“, spune Constantin Chiosa, localnic.

Satenii sint revoltati deoarece Ocolul Silvic ii sanctioneaza fara mila pentru ca nu au grija de padure:

„Taierile ilegale ne sint imputate, pe motiv ca noi, adica proprietarii, avem obligatia sa asiguram paza padurii. Ei spun ca asa scrie in lege, dar nu mai spun si ca exista acolo un articol pe care il interpreteaza dupa bunul lor plac“, a mai spus Constantin Chiosa.

Cosmin Cismaru, seful Ocolului Silvic Hurezani, nu stie prea bine cum stau treburile cu cetatenii din Stoina si cu punerea in posesie deoarece a fost de curind uns sef: „Am venit doar de doua saptamini la Hurezani si nu cunosc toate problemele. Ce stiu sigur este ca cine nu isi asigura paza padurii plateste amenzi cuprinse intre zece si 30 de milioane de lei“. Apoi, catre viceprimar pentru a arata ca ii pasa: „Stringeti mai multe cereri de insemnare a pomilor de la oameni si aduceti-le la noi. Sau faceti un tabel centralizat sa nu mai fie probleme. Altfel o sa plimbam oamenii ca mingea de fotbal. Si omul se alege cu un gol in buzunar“.

Ce nu stie seful de la ocol este ca nu-i treaba primariei sa stringa cereri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS