21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateViata la bloc fara apa si curent

Viata la bloc fara apa si curent

Doua cladiri in ruine, prin care vintul sufla nestingherit. Carcasele unor apartamente, devenite intre timp grajduri sau loc de depozitat lemne. Este tot ce a mai ramas din blocurile in care IAS Robanesti isi caza pe vremuri salariatii. Aici locuiesc acum fara apa si curent sapte suflete vlaguite de saracie.

Maria Floresteanu si-a petrecut jumatate din viata muncind la IAS Robanesti. Aici l-a cunoscut in urma cu 20 de ani pe cel care avea sa-i devina sot. Barbatul venise tocmai de la Galicea Mare ca sa-si gaseasca de lucru, iar IAS il rasplatise cu un apartament cu doua camere. Nu era putin lucru la vremea aceea sa ai in buricul satului o locuinta la bloc dotata cu apa curenta, asa ca, dupa nunta, cei doi s-au mutat in apartament.

„Sotul meu nu a vrut sa stea in sat impreuna cu parintii mei. Asa ca m-am mutat la el. La scurt timp au aparut copiii, un baiat si doua fete. Ne descurcam destul de bine, pentru ca amindoi lucram si aveam salarii bune“, isi aminteste Maria Floresteanu.

Blocurile au fost evacuate

Dupa revolutie, IAS Robanesti a intrat in restructurare. In 2000, cind s-a pus problema evacuarii celor doua blocuri de locuinte, datoriile locatarilor se ridicau la 10 – 12 milioane de lei, de familie, numai pentru energia electrica.

Prin desfiintarea fermei de animale, o parte din salariati au fost trecuti in somaj, iar restul au avut de ales intre a locui in continuare in vechile apartamente fara apa si energie electrica sau sa se mute in apartamentele de linga sediul IAS. Asa ca si-au luat cu ei agoniseala de o viata – inclusiv o buna parte din tocarie, giurgiuvele, sobe de teracota, robinete, tevi etc. – si au plecat, lasind in urma carcasele goale ale celor doua blocuri.

Sapte suflete infrunta saracia

Doar Florestenii au refuzat sa-si paraseasca locuinta. Iarna isi incalzesc camerele cu vreascuri si lemne, pe care le depoziteaza in apartamentele abandonate, si se baga devreme in pat. Numai cele doua fete ale Mariei Floresteanu se duc la culcare mai tirziu, dupa ce isi fac temele la lumina unei lampi de gaz.

In apartamentul de deasupra s-a mutat baiatul. Tinarul s-a casatorit anul trecut cu o fata de 17 ani de la Piscoveni, care a reusit in scurt timp sa aduca pe lume si un mostenitor. Adrian este acum un bebelus de opt luni, grasut si linistit, pasionat doar de mincare si de jumulirea celor citeva jucarioare capatate de pe la oamenii din sat.

In singura camera locuibila din apartament, copilasul doarme impreuna cu parintii sai pe un pat acoperit cu o cuvertura veche si jegoasa. Intr-un colt al camerei, rezemata de perete, o masuta la fel de veche. Un covor de iuta, ros pe la colturi si decolorat, intregeste atmosfera de saracie care domneste in incapere.

Florestenii isi duc traiul de azi pe miine, muncind cu ziua prin sat pentru mincare sau citiva banuti cu care

sa-si cumpere mincare, lemne de foc si gaz. Apa o aduc cu galetile de la o fintina situata tocmai la intrarea in Robanesti. Nu isi pling de mila si nu cersesc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS