17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Stiri

Fluturasi cu informatii utile pentru turisti

Turistii care trec prin punctul de trecere a frontierei Portile de Fier I primesc, incepind de ieri, fluturasi care contin informatii utile participantilor la traficul peste granita. Notitele vor cuprinde suma efectiva cu care se poate intra sau iesi din tara, care este obligatoriu sa declare la punctul de trecere a frontierei, termenul maxim de sedere intr-o tara din spatiul Schengen, si nu numai. Va fi pus in functiune si un serviciu special de urgenta, la care cetatenii pot semnala actele ilegale care se petrec in zona de competenta a politistilor de frontiera. „Cetatenii care doresc informatii sau vor sa ne sesizeze in legatura cu problemele care privesc frontiera de stat sau alte probleme din zona de competenta pot suna la numarul de telefon 0252-959“, a precizat purtatorul de cuvint al Politiei de Frontiera Mehedinti, inspector principal Mariana Cenea.

Salon national de sculptura la Tirgu Jiu

Municipiul Tirgu Jiu va gazdui, pentru trei zile, o noua editie a manifestarii „Brancusiana“, la care au fost invitati artisti plastici si critici de arta din intreaga tara. Manifestarea marcheaza ziua de nastere a sculptorului. In acest an a fost aminata cu o saptamina pentru ca Asociatia romano-japoneza a dorit sa marcheze la Tokio aniversarea lui Brancusi, invitindu-i pe primarul Florin Circiumaru si pe sculptorul Paul Popescu, seful Centrului de Arta si Cultura „Constantin Brancusi“. Invitatii care vor veni la Tirgu Jiu vor participa la un simpozion cu titlul „Brancusi si sacrul“. Organizatorii au mai pregatit vernisarea unei expozitii de fotografie semnata Doru Dadalau si a unui salon national de sculptura. Trupa de actori a Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“ va prezenta un spectacol cu titlul „Ultimul Imparat“.

Bibliotecarii din scoli, inlocuiti de profesori

Unitatile scolare mehedintene din mediul rural nu beneficiaza de bibliotecari specializati, aceste posturi fiind suplinite de profesorii titulari. „Majoritatea celor care ocupa aceste posturi sint profesori titulari, in special cei de Limba si literatura romana. Nu exista unitati scolare care sa aiba un fond de carte atit de mare, incit sa fie necesara normarea unui post de bibliotecar“, a spus Lucia Ciorita, purtatoarea de cuvint a Inspectoratului Scolar Judetean Mehedinti. Incepind cu aceasta luna, s-au alocat 40 de sporuri pentru profesorii care coordoneaza activitatea bibliotecilor scolare din mediu rural.

Martisoare din partea detinutilor minori

Detinutii din cadrul Penitenciarului pentru Minori si Tineri Craiova au oferit martisoare angajatelor penitenciarului si ziaristelor, cu ocazia zilei de 1 Martie. In cadrul programului de educatie pentru detinutii minori si tineri, al Fundatiei „Cuvintul care Zideste“, aflata sub patronajul spiritual al Arhiepiscopiei Craiovei, ieri, la Penitenciarul de Minori si Tineri din Craiova, detinutii care au lucrat in Atelierul de Terapie Ocupationala le-au oferit martisoare, facute chiar de ei, celor 72 de doamne si domnisoare care isi desfasoara activitatea in aceasta institutie. Totodata, au primit martisoare si ziaristele care au participat la acest eveniment, precum si invitatele de la Organizatia internationala World-Vision-Romania.

Peste 200 de conventii civile se desfiinteaza

Cele 232 de conventii civile inregistrate in Mehedinti, de la inceputul acestui an, vor disparea de ieri. Potrivit inspectorului sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Mehedinti, Vasile Eftinoiu, angajatorii mehedinteni va trebui sa le transforme in contracte individuale de munca: „Va aparea contractul individual de munca. Acesta se va desfasura pe o anumita perioada si va duce la disparitia conventiilor civile, incepind cu 1 martie. Respectivele conventii nu se mai regasesc in noul Cod al Muncii“. ITM Mehedinti a demarat, in aceasta saptamina, o campanie de popularizare a reglementarilor cuprinse in noul Cod al Muncii, care se va desfasura in toate orasele din judet.

Limba engleza pentru prescolari cu profesoare din Canada

Copiii din gradinitele craiovene „Sfinta Lucia“ si „Otilia Cazimir“ – aflate sub patronajul spiritual al Arhiepiscopiei Craiovei – vor invata limba engleza cu ajutorul unor voluntare din Canada. Acest program educational va debuta din 5 martie, fiind derulat de Fundatia „Cuvintul care Zideste“, aflata sub patronajul spiritual al Arhiepiscopiei Craiovei.

Retea de calculatoare la Spitalul Judetean Slatina

Spitalul Judetean Slatina a primit cu titlu de donatie din partea unei firme din Bucuresti 37 de calculatoare si un server. Firma INFO WORLD a cerut ca spitalul slatinean sa plateasca doar chiria pentru computerele folosite. Directorul adjunct al unitatii sanitare, dr. Flaviu Lesnic, a spus ca firma din Capitala care a adus spitalul slatinean in mileniul III s-a ocupat de modernizarea a 40 de spitale din tara. Intre acestea se afla si Spitalul de Urgenta din Bucuresti, condus de dr. Sorin Oprescu. In zilele ce urmeaza se asteapta raspunsul ministrului sanatatii, Daniela Bartos, care a promis ca va fi prezenta la Slatina pentru inaugurarea retelei de calculatoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS