3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Scurte stiri

Noi tipuri de timbre pentru tigari si banderole pentru bauturile alcoolice

Imprimeria Nationala va livra, de la 1 martie, banderole de marcare distincte pentru bauturile alcoolice din categoria rachiuri, precum si modele noi pentru vinuri si produse intermediare. Introducerea de banderole distincte pentru rachiuri a fost solicitata, atit de Garda Financiara, cit si de producatori, pentru a se putea distinge produsele obtinute din alcool etilic de cele realizate prin fermentarea si distilarea fructelor. Alte modificari vizeaza timbrele pentru marcarea tigaretelor si a produselor din tutun. Schimbarea banderolelor include introducerea de noi elemente de securitate, care pot fi realizate numai cu echipamentele detinute de Imprimeria Nationala. Folia este produsa, in exclusivitate pentru Imprimerie, de o companie straina. Pentru tiparire vor fi utilizate cerneluri speciale, iar grafica va fi realizata cu programe informatice de ultima generatie. Compania Nationala crede ca noile masuri nu vor duce la cresterea pretului banderolelor, costurile urmind sa fie suportate de Imprimerie. Noile masuri vizeaza diminuarea pietei negre a alcoolului, care reprezinta 50% din totalul livrarilor, fata de 60% in 2002 si 80% in 2001.

Consilierii doljeni vor fi inregistrati pe magnetofon

Luarile de cuvint ale consilierilor judeteni din Dolj, in timpul sedintelor lunare, vor fi inregistrate pe banda magnetica. Masura a fost luata dupa ce unul dintre consilierii judeteni, Constantin Ciri Maier, a observat ca stenogramele sedintelor sint pline de greseli gramaticale. Cu greseli cu tot, ele au fost publicate in Monitorul Oficial editat de consiliul judetean. „Cine citeste pentru prima data acest monitor are impresia ca noi sintem certati cu limba romana. Eu, unul, am ramas surprins cind am vazut ca in unele propozitii subiectul se cearta cu predicatul.Lumea poate sa ne creada niste agramati. Ca sa nu mai existe discutii, propun ca luarile de cuvint sa fie inregistrate pe banda magnetica si abia apoi transcrise“, a spus Ciri Maier.

Consilierul, cunoscut si prin faptul ca are o formatie de muzica usoara, s-a oferit chiar sa sponsorizeze CJ Dolj cu un magnetofon si cu benzi, daca se motiveaza ca nu sint bani.

La idee a subscris si Nucu Marinescu, cel care a propus ca, inainte de tiparire, consilierii sa poata consulta stenogramele, dar fara sa-si schimbe opinia.

Aeroportul international Craiova va primi fonduri PHARE

Consiliul Judetean (CJ) Dolj a depus recent un proiect de finantare externa din fondurile PHARE pentru reabilitarea infrastructurii de pe Aeroportul international Craiova. Suma necesara investitiei se ridica la 4,9 milioane de euro, din care CJ trebuie sa suporte 14%. „Investitia vizeaza numai pista, deoarece aceasta s-a degradat in timp, nemaifiind reabilitata din anii ’60. Totusi, aeroportul indeplineste conditiile minime pentru a face fata traficului international de marfa si calatori. El ar mai avea nevoie si de iluminatul modern al pistei, dar aceste investitii, plus altele ne-ar costa circa zece milioane de euro, ceea ce ar depasi valoarea proiectului“, a precizat Ileana Majina, directoarea Directiei de Integrare Europeana si Relatii Internationale din cadrul consiliului judetean. In ultimii doi ani, CJ a investit in aeroport sapte miliarde de lei, iar in prezent negociaza cu o companie americana pentru noi investitii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS