10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRazboi intre fosta si actuala conducere a ELECTROCARBON Slatina

Razboi intre fosta si actuala conducere a ELECTROCARBON Slatina

Slatina este scena unor conflicte cauzate de procesul de privatizare a unor societati comerciale de pe platforma industriala. Anul trecut, a fost vorba de SC RULMENTI SA, iar la inceputul acestui an a venit rindul SC UTALIM SA si, mai nou, al SC ELECTROCARBON SA.

De la Ana la Caiafa

Situatia incordata din SC ELECTROCARBON SA este alimentata de incercarile permanente ale fostei conduceri a intreprinderii, respectiv Florea Sterie si Nicolae Buca, de a organiza o sedinta a Asociatiei Salariatilor. Nicolae Buca a venit la conducerea societatii in iulie 1999. Uzina avea la acea vreme o pierdere de 59 de miliarde de lei si aproximativ 3.000 de salariati. Un an mai tirziu, pierderea fusese redusa la 11 miliarde de lei si mai ramasesera 2.000 de angajati in urma disponibilizarilor stipulate, de altfel, in contractul de vinzare-cumparare a societatii, semnat cu APAPS.

Intr-o sedinta a PAS (Privatizare prin Actiuni a Salariatilor), care a avut loc pe 28 martie 2000, cei doi directori ai intreprinderii, Florea Sterie, director general si presedinte al Consiliului de Administratie a ELECTROCARBON, si Nicolae Buca, vicepresedinte al CA si presedinte al PAS ELECTROCARBON, au fost exclusi din PAS si din societate.

Motivul invocat de actuala conducere: contractarea unui credit de 300.000 de dolari de catre Buca, lucru pe care acesta l-a negat in fata angajatilor. Din acel moment, lucrurile in uzina au luat o alta intorsatura: Teodor Caramizaru, fost subinginer, a devenit director general, Eracle Ciocirlan a devenit director economic, iar conducerea PAS a fost total schimbata. Buca si Sterie, scosi „din carti“, au incercat de nenumarate ori sa intre in fabrica pentru a organiza o noua sedinta a PAS. Actuala conducere le-a refuzat insa accesul in unitate.

Concedieri pe banda

Fosta conducere reproseaza actualei conduceri a societatii nu doar modul de „debarcare“ de la cirma fabricii, cit mai ales ceea ce a urmat. Un proces-verbal al PAS ELECTROCARBON incheiat pe 12 aprilie 2002 cu prilejul AGA a PAS mentioneaza confiscarea actiunilor de la vechii actionari, printre care se numara implicit si fosta conducere.

La punctul 4 de pe ordinea de zi, unde erau trecute criteriile de redistribuire a actiunilor, Teodor Caramizaru a facut urmatoarea precizare: „Actiunile rezultate din excluderea unor persoane din asociatie sa ramina la dispozitia Consiliului Administrativ. Pentru subscrierea noilor actiuni se vor primi cereri pina la sfirsitul lunii decembrie 2002, cu plata lor inclusiv“.

Cu alte cuvinte, vechii actionari s-au trezit in citeva ore deposedati de actiunile pe care le platisera deja. Doua saptamini mai tirziu, printr-un protocol incheiat de Sindicatul Liber Independent din ELECTROCARBON si conducerea societatii, s-a prevazut concedierea a 700 de persoane, dupa ce fusesera deja disponibilizati, prin contractul de vinzare-cumparare, 1.000 de muncitori. Cu alte cuvinte, contractul semnat cu APAPS era incalcat de sindicat. Actul aditional incheiat atunci mentiona ca aceia care vor fi dati afara vor primi 30% din salariul brut de incadrare, pe o durata egala in luni cu vechimea in ani din fabrica.

Unul dintre muncitorii concediati la acea data, Toni Feldioreanu, de 52 de ani, a spus: „Desi trebuia sa ne dea salariile brute ca plati compensatorii, am primit salariile nete! Eu, cu 13 ani vechime, in loc sa iau 5,2 milioane de lei timp de 13 luni, am primit pina la urma 2,7 milioane de lei, adica 30% din salariul net de atunci“. Ulterior, Teodor Caramizaru a spus ca acest lucru s-a intimplat ca urmare a pierderilor tot mai mari ale societatii, care nu mai putea achita salariile tuturor muncitorilor.

Adevarul – la mijloc?

Dupa o serie de demersuri facute la Parchetul National Anticoruptie, presedintie, guvern si la alte autoritati, Nicolae Buca a primit de la Directia Judiciara a Ministerului Justitiei o adresa prin care se recunostea dreptul acestuia de a convoca AGA a asociatilor, „ocazie cu care pot fi stabilite masurile ce se impun pentru stoparea activitatii persoanelor care, in mod ilegal, au ajuns la conducerea PAS ELECTROCARBON“.

Actul, semnat pe 13 decembrie 2002, mentiona totodata si anularea de catre REGISCO SA a transferului de actiuni facut de Teodor Caramizaru in contul Rafinariei Darmanesti, precum si a tuturor celorlalte documente emise cu acest prilej.

Pina in prezent, fosta conducere, in frunte cu Nicolae Buca si cu Florea Sterie, a incercat de doua ori sa organizeze sedinta mentionata. Care, in cele din urma, a avut loc la poarta unitatii. Nicolae Buca si cei care il sustin, majoritatea din rindul persoanelor disponibilizate dupa 23 iulie 2002, asteapta sa obtina de la judecatorie un document in baza caruia actuala conducere sa-i permita accesul in unitate si organizarea sedintei PAS.

In replica, Teodor Caramizaru sustine ca afirmatiile fostei conduceri sint minciuni si acest lucru va fi dovedit pina la urma. Cum insa nici unii, nici altii nu-si recunosc functiile pe care le au, conflictul dintre acestia este cel putin bizar.

Teodor Caramizaru a evitat orice dialog cu reprezentantii fostei conduceri. Actualul director general al fabricii sustine: „Nicolae Buca nu are nici un drept sa organizeze o sedinta a PAS pentru ca nu mai este presedinte. Incearca doar sa tulbure apele!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS