21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinerii din Oltenia vor intra in concediu

Minerii din Oltenia vor intra in concediu

Ortacii din cadrul Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia (CNLO) vor fi trimişi in vacanţă, incepind cu 1 martie. Aproape 15.000 de mineri vor fi nevoiţi să işi ia concediu, stocurile de cărbune fiind la capacitate maximă, nemaiexistind loc pentru depozitare.

In prezent, stocul total de cărbune este de 1,5 milioane de tone, livrările desfăşurindu-se cu greutate din cauza termocentralelor, care nu vor să mai preia cantităţi mari. Nu toţi din cei 15.000 de ortaci vor fi trimişi acasă. O parte dintre aceştia urmează să fie angrenaţi in activităţile de supraveghere a abatajelor, la evacuarea apelor din galerii. Majoritatea se vor ocupa insă de livrările de cărbune.

Pină pe 9 martie, Compania Naţională a Lignitului Oltenia şi-a propus să livreze 500.000 de tone de cărbune.

Prime de 8 Martie

Directorul CNLO, Ion Vulpe, a declarat că nu este vorba de un concediu propriu-zis, minerii urmind să işi primească salariile normal.

„Este vorba de un repaus colectiv şi nu de concediu. Activităţile noastre nu sint afectate. Noi oricum lucrăm cinci zile pe săptămină. Iar simbăta şi duminica sintem liberi. Dacă ne uităm bine, zilele pe care le avem libere coincid cu cele de simbătă şi duminică din luna martie. In stoc avem 1,5 milioane de tone de cărbune şi capacitatea noastră de extracţie este de 32 de milioane de tone. Asta inseamnă că noi scoatem numai 60% din cit am putea. Dacă vom mai avea probleme cu livrările de cărbune, vom mai apela la astfel de repausuri colective“, a spus Ion Vulpe.

In acelaşi timp, administraţia CNLO, de comun acord cu sindicatele, au hotărit să acorde fiecărei angajate o primă de un milion de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS