14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGorjenii se ingramadesc sa munceasca in Italia

Gorjenii se ingramadesc sa munceasca in Italia

Persoanele de peste 40 de ani sint cele mai interesate sa lucreze peste hotare

Zeci de persoane din Gorj incearca sa-si gaseasca un loc de munca peste hotare, in speranta ca viata lor se va schimba dupa ce se vor intoarce de acolo. Singura posibilitate pentru cei care vor un loc de munca in strainatate este sa apeleze la o agentie privata de intermediere.

Inspectoratul Teritorial de Munca Gorj are obligatia sa verifice periodic activitatea agentiilor respective, dar nu poate intermedia contracte de munca in strainatate. Cea mai mare oferta de locuri de munca disponibile pare sa vina din Italia, unde contractele dureaza cel putin un an, cu posibilitatea de a se prelungi. Italienii au nevoie de forta de munca in domeniul constructiilor si in turism. Peste 100 de gorjeni vor pleca in curind sa lucreze pe santierele si in hotelurile din Italia.

Intocmirea actelor

dureaza citeva luni

Chiar daca salariul din tara nu le convine sau nu au nici macar un loc de munca, multi dintre gorjeni nu se incumeta sa plece sa lucreze intr-o tara unde nu cunosc pe nimeni. Intocmirea actelor reprezinta o etapa peste care putini au rabdarea sa treaca, mai ales ca uneori dureaza citeva luni. Dupa ce apeleaza la o agentie de intermediere, cei care doresc sa munceasca peste hotare trebuie sa plateasca 600 de euro, contravaloarea actelor si a operatiunilor care se fac pina in momentul plecarii, bani care dupa angajare sint recuperati inca din prima luna. „Cele mai multe locuri disponibile vizeaza meserii in domeniul constructiilor, fierari-betonisti, dulgheri, zidari, ingineri constructori. Salariul este de aproximativ 700 de euro pe luna. In turism sint cautati ospatarii, bucatarii, receptionerii si cameristele, iar salariul variaza intre 650 si 850 de euro. Solicitantii unui loc de munca in strainatate sint in general oameni care au peste 40 de ani si care au mai lucrat in afara granitelor“, a spus Victor Tita, intermediar pentru locuri de munca in strainatate.

Pentru cei care nu vor sa apeleze la o agentie privata de plasare a fortei de munca, varianta ramine Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca din Bucuresti, care nu are agentii locale.

„Acest oficiu nu are nici o legatura cu inspectoratele teritoriale de munca si noi nu putem intermedia astfel de contracte. Singura varianta pentru cei interesati sa plece la munca in strainatate este sa se deplaseze in Capitala“, a spus Horatiu Hoara, reprezentant al ITM Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS