21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Stiri medicale

Programe pentru sanatate, in valoare de 6.200 de miliarde de lei

Programele de sanatate derulate in acest an vor fi finantate de la bugetul de stat, prin Ministerul Sanatatii si Familiei si prin Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate. Executivul a hotarit ca, din bugetul Fondului national, sa fie asigurate medicamentele si materialele sanitare specifice bolilor cu consecinte grave asupra starii de sanatate a populatiei. Finantarea se va desfasura in cadrul Programului comunitar de sanatate publica, in limita sumei de 1.100 de miliarde de lei, si in cadrul Programului de prevenire si control al bolilor netransmisibile, in limita sumei de 5.100 miliarde lei. Pentru masurarea rezultatelor si beneficiilor publice obtinute din utilizarea fondurilor bugetare, programele sint structurate in patru mari grupe, corespunzatoare obiectivelor MSF. Acestea sint: sanatatea publica, prevenirea si controlul bolilor netransmisibile, sanatatea copilului si familiei, reforma si politicile de sanatate si administratie sanitara.

Medicii se opun infiintarii spitalelor sociale

Reprezentantii Camerei Federative a Medicilor din Romania (CFMR) si-au exprimat nemultumirea cu privire la propunerea de hotarire de guvern privind infiintarea de spitale sociale, pe cheltuiala Ministerului Sanatatii. „Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii si Familei, colonel Gheorghe Pavelescu, a prezentat la minister un proiect de hotarire de guvern privind acordarea de asistenta medicala sociala in cadrul unor spitale sociale. Sintem de parere ca aceasta masura ar trebui pusa in practica din banii Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, cunoscut fiind faptul ca din cele 9.900.000 de zile de spitalizare din anul 2002, o treime dintre acestea erau cazuri sociale“, a declarat presedintele CFMR, doctor Dan Peretianu.

Farmacistii romani au adresat petitii presedintiei, guvernului si parlamentului

Consiliul National al Colegiului Farmacistilor din Romania, format din reprezentantii a 41 de judete, au adresat petitii Administratiei Prezidentiale, guvernului si parlamentului. In document se arata ca, „in ciuda faptului ca au trecut cinci ani de cind sistemul de asigurari sociale de sanatate a fost introdus si in Romania, in loc ca situatia sa devina de la an la an mai buna, ea s-a degradat in mod permanent, facind ca, in prezent, sa asistam la o nemultumire generala, atit in rindul asiguratilor, cit si al furnizorilor de servicii medicale ori farmaceutice“. Semnatarii petitiei solicita presedintelui Iliescu sa intreprinda toate demersurile necesare pentru a media intre puterile statului raspunzatoare in materie de sanatate – guvern, Ministerul Sanatatii si Familiei – si societate civila. Parlamentarii sint rugati sa nu aprobe OUG 150/2002 in actuala forma si sa consulte, in procesul de elaborare a legii, toti factorii implicati in functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate. Parlamentul este solicitat sa numeasca o comisie care sa decida care sint datoriile sistemului de asigurari sociale de sanatate fata de furnizorii de servicii farmaceutice si medicamente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS