22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoi batrini au 50 de copii

Doi batrini au 50 de copii

Familia Ionescu are grija de aproape 50 de copii care provin din familii sarace si bolnave de TBC. Cei doi batrini si-au dedicat viata ingrijirii copiilor altor oameni pentru ca ei nu au putut sa-i aiba pe-ai lor. In cei 30 de ani de cind fac acest lucru, sotii Ionescu au devenit cunoscuti si apreciati si peste hotare. Toate astea le fac numai din dragoste pentru copii.

In Preventoriul din comuna Dranic pentru copiii din mediul TBC sint internate 48 de suflete. Aici invata, primesc educatie si se pregatesc pentru viata. Majoritatea provin din familii sarace, care nu-si pot permite sa-i intretina la scoala si care le ofera o alimentatie saraca. In plus, daca ramin in sinul familiei, unde exista un bolnav de TBC exista riscul ca si micutii sa capete aceasta boala. De aceea, Spitalul nr. 3 Craiova „Victor Babes“ are o sectie exterioara si ii trimite pe copiii care au in familie un bolnav de TBC in Preventoriul din Dranic, care functioneaza intr-un vechi conac.

Situat pe dealurile impadurite de la marginea comunei, preventoriul se autointretine: copiii internati aici cresc vaci, le mulg si fac brinza, au grija de citiva porci si muncesc in gradina.

„Noi nu crestem paraziti

ai societatii“

Miorica si Nicolae Ionescu traiesc aici de o viata de om: „Sintem aici din 1971. Noi n-am putut avea copii si sa am grija de acesti micuti este cel mai frumos lucru. Mi-a fost mai greu la inceput, dar m-am obisnuit si n-as mai putea sa plec de aici“, spune Miorica Ionescu.

Femeia de 63 de ani. Slabuta si cu ochii blinzi, este profesoara de istorie, dar ii invata pe copii toate materiile care s-ar preda intr-o scoala normala: „Niciodata nu am avut elevi picati la examenul de capacitate. Toti au promovat“, spune Miorica Ionescu.

Sotul ei, Nicolae, are 76 de ani si este medic. El le ofera copiilor tratamentul corespunzator si este pentru ei ca un adevarat tata. Batrinul nu a mai primit salariul de citiva ani, dar nu s-a suparat: „De la Spitalul 3 mi-au zis ca nu mai au bani sa plateasca, pentru ca eu am iesit la pensie. Nu m-am suparat, ca oricum nu stateam aici pentru bani“, spune Nicolae Ionescu.

Nici pentru intretinerea celor 48 de copii spitalul nu mai aloca fonduri, dar preventoriul se autogospodareste: „Avem sapte vaci, porci, gaini, gradina si tot ce ne trebuie. Copiii se ingrijesc de tot. Noi nu crestem aici paraziti ai societatii, ci ii pregatim pentru viata“, mai spune dr. Nicolae Ionescu.

„Nu intind niciodata mina

dupa ajutor“

Bunatatea sufleteasca a sotilor Ionescu a devenit cunoscuta si peste hotare. Ei primesc ajutor material din Franta si Norvegia:

„N-am mai cerut medicamente la spital de aproape cinci ani. Nu intind niciodata mina dupa ajutor, dar au venit niste francezi si niste norvegieni si ne-au ajutat foarte mult. Anul trecut, au forat un put la 95 m in pamint si acum avem apa tot timpul. Trimit tot felul de ajutoare la copiii de aici: haine, aparatura si medicamente“, spune dr. Ionescu.

De asemenea, el este foarte mindru de educatia pe care a reusit sa le-o ofere copiilor internati aici si spune ca acestia nu le-au facut niciodata probleme: „Peretii sint zugraviti de cind am venit prima data aici, dar sint in stare perfecta. Copiii nu i-au zgiriat sau mizgalit si au grija de locul unde stau. Asta tine de educatie“.

Autoritatile din Dranic sprijina si ele efortul depus de sotii Ionescu. Primarul comunei spune ca va trimite acolo citiva muncitori care beneficiaza de ajutor social si care sint obligati sa presteze munca in folosul comunitatii, acestia urmind sa renoveze bucataria. Francezii si norvegienii vor oferi bani pentru renovarea exteriorului cladirii si introducerea incalzirii centrale.

Conacul in care functioneaza preventoriul i-a apartinut unui boier Nicu Pop, dar nu a fost revendicat de mostenitorii acestuia: „Mostenitorii au facut cerere sa li se revendice 50 de hectare care au apartinut familiei Pop, dar pina acum nu au cerut si conacul. Cred ca si lor le pare rau sa dea afara atitia copii“, a spus primarul comunei, Ionel Bufu.

Asadar, cu sprijinul oamenilor de suflet, familia Ionescu poate avea in continuare grija de „copiii ei“, dupa cum ii numeste ea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS