15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTUFON risca sa ramina fara curent electric

TUFON risca sa ramina fara curent electric

APAPS semna, pe 11 noiembrie 2002, contractul de privatizare a SC TUFON SA Craiova. Turnatoria era vinduta, pe un milion de euro, unui obscur sereleu: CD PAN, sustinut financiar de controversatul Constantin Dilgoci. Acesta a fost, o vreme, clientul puscariei, dupa megaescrocheria ROMCEREAL. Dupa eliberare, Dilgoci a reintrat in afaceri, reusind in scurt timp sa fie cercetat in dosare penale al caror prejudiciu total insuma 50 de miliarde de lei. De notorietate este si prietenia lui Dilgoci cu deputatul PUR de Dolj, Florea Voinea, acuzat luna trecuta, intr-unul dintre cele mai credibile cotidiane centrale, ca s-ar ocupa cu camataria. Din toate aceste motive, Gazeta de Sud si-a exprimat, inca dinaintea privatizarii TUFON, neincrederea in capacitatea cumparatorului de a-si achita obligatiile prevazute in contractul cu APAPS. Recentele demersuri ale SC ELECTRICA SA, de a le „taia curentul“ celor de la TUFON, nu fac decit sa confirme pesimismul nostru de la acea data.

La nici trei luni dupa privatizare, la poarta TUFON au aparut deja primii creditori. Printre cei mai hotariti sa-si recupereze banii sint cei de la DISTRIGAZ SUD si ELECTRICA SA. Aceasta din urma societate trebuie sa primeasca de la TUFON 8,6 miliarde de lei, drept pentru care a hotarit sa le arate metalurgistilor ca pot intrerupe alimentarea cu energie.

„Am limitat distributia energiei electrice la SC TUFON, deoarece are datorii foarte mari la noi. Daca nu platesc, ii tinem la limita de avarie. Fabrica avea un grafic de reesalonare a datoriilor, intocmit inainte de privatizare, dar nu l-a respectat. Noi am trimis o adresa catre noua conducere a fabricii, pentru a incheia un nou contract de distributie a energiei electrice, dar nu a venit cu nici un document in acest sens“, a precizat Vasile Toaxen, director ge-

neral al SDFEE ELECTRICA SA.

TUFON a adunat insa si datorii mai marunte, cum ar fi cea catre societatea TOTAL PROTECT Bucuresti, cea care asigura paza intreprinderii. Cristina Cacuci, directoarea firmei bucurestene, spune ca a ajuns la o intelegere cu noul proprietar, CD PAN SRL, asa incit plata sa se faca in rate si, partial, in natura:

„Avem de primit de la TUFON 1,1 miliarde de lei si, in urma unor discutii recente, am acceptat o esalonare a platilor pe sase luni. Primul termen este la sfirsitul acestei saptamini, cind trebuie sa imi dea, in loc de bani, o masina.“

Banale litigii comerciale, chipurile…

Pentru directorul TUFON, Nicolae Cretu, situatia nu este ingrijoratoare, ci dimpotriva: „Eu zic ca lucrurile aici merg din ce in ce mai bine. Chiar am reusit sa mai angajam 50 de oameni. Datorii avem, desigur, dar e vorba de niste litigii comerciale, insa legea prevede ca se pot acorda anumite facilitati. Toate autoritatile locale au venit aici sa faca o nota comuna, pentru a se stabili aceste facilitati. Numai ELECTRICA si DISTRIGAZ nu vor sa-i inteleaga pe cei care s-au privatizat si inca ne preseaza cu datoriile.“

Este oarecum de inteles de ce, zicem noi, dat fiind ca nici una dintre cele doua regii nu ar accepta, drept acont, vreuna din limuzinele lui Constantin Dilgoci. In plus, capitalul de incredere al proprietarului fabricii trebuie sa fi ajuns si el la cotele de avarie: chiar zilele acestea se judeca la Tribunalul Dolj unul dintre acele „litigii comerciale“ de care amintea directorul Cretu, in care investitorul de la TUFON, Constantin Dilgoci, este acuzat de o inselatorie de 15 miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS