16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Stiri diverse

Un copil nascut in vitro se zbate intre viata si moarte

Un copil nascut prin inseminare in vitro se zbate intre viata si moarte la Sectia de neonatolgie a Spitalului Judetean din Tirgu Jiu. Baietelul, care cintareste 1,3 kilograme, a fost nascut marti seara si apartine unei familii din comuna Runcu-Gorj. Doctorita Camelia Roman Barbuti, sefa Sectiei de neonatologie, a spus ca fatul are o insuficienta respiratorie si are nevoie, in regim de urgenta, de surfactant. Aceasta substanta nu se gaseste insa decit la spitalele din Bucuresti si Timisoara. Pentru ca baietelul nu ar fi rezistat daca ar fi fost transportat cu o ambulanta, medicii din Tirgu Jiu au solicitat un elicopter din Bucuresti, cel de la Hunedoara nefiind disponibil. „Parintii si-au dorit din tot sufletul acest copil. Aceasta substanta trebuia administrata imediat la nastere, dar nici acum nu este tirziu“, a declarat ieri dupa-amiaza doctorita Roman Barbuti.

(E.M.)

DLP Mehedinti are nevoie de 4,7 miliarde de lei pina la sfirsitul lunii

Societatea de Drumuri si Lucrari Publice (DLP) Mehedinti are nevoie de 4,7 de miliarde de lei pentru a-si acoperi cheltuielile cu materialele utilizate la actiunea de deszapezire. Potrivit lui Mircea Costin, inginer-sef al societatii, prefectului Dan Trancota i-a fost inaintata o cerere in acest sens si se spera ca suma sa fie aprobata pina la sfirsitul acestei luni, pentru a putea fi platiti furnizorii de materiale. Din cauza lipsei de motorina, doar jumatate din utilajele societatii actioneaza pentru deszapezire. Pe arterele din judetul Mehedinti se inregistrau ieri probleme pe drumul comunal care duce la releul de pe dealul Balota. Drumurile Jidostita-Ciresu si Malovat-Balta au fost inchise, din cauza stratului de zapada de aproximativ 30 de centimetri. Utilajele DLP Mehedinti au actionat ieri pe aceste trasee, dar si in zona localitatii Ponoare, unde stratul de zapada este de 25 de centimetri. Potrivit dispecerului de serviciu de la Compania Nationala „Apele Romane“ Mehedinti, cotele apelor interioare sint stationare.

(F.L.)

Maximum doua mii de taxiuri, cu maximum 15.000 de lei/km!

Municipalitatea s-a intilnit atit cu reprezentanti ai politiei, cit si cu diferiti operatori de transport local din Craiova pentru a stabili impreuna normele de taximetrie, care trebuie aplicate incepind cu sfirsitul lunii aprilie. S-a propus ca, in municipiu, sa nu fie mai mult de 1.500, maximum 2.000 de taxiuri, urmind sa se stabileasca si un plafon maxim de tarife (intre 5.000 si 15.000 de lei pe kilometru, pentru a combate astfel „piratii“ care practica tarife exagerat de mari. Desi normele de taximetrie sint deocamdata la nivel de discutii, o comisie de consilieri va lucra la elaborarea acestora, urmind ca la viitoarea sedinta de consiliu local sa fie aprobate in plen.

(F.E.)

Titluri de proprietate cu dus si-ntors

Acordarea titlurilor de proprietate in Predesti a ramas „in coada de peste“, dupa cum marturiseste viceprimarul Gicu Bogdan. Numai vreo 30% din titluri s-au acordat pina in prezent, restul- aproximativ 1.000 de bucati- raminind sa fie retractate. Povestea a inceput in anul 1992, cind, conform legii, s-au acordat titluri, dar nu pe terenurile fostului IAS, ci la 7-10 km distanta de Predesti. Oamenii si-au luat atunci pamintul, desi nu erau vechile lor proprietati. Deoarece, conform Legii 1, se acorda titluri de proprietate pe vechile amplasamente, oamenii vin acum la primarie sa schimbe ce au luat in urma cu zece ani. Ei vor pamintul lasat mostenire de la parinti, care acum se da altora. Si pentru ca numarul nemultumitilor creste de la o zi la alta, viceprimarul Gicu Bogdan le citeste zilnic acestora decizia Prefecturii Dolj, din 10 ianuarie 2003, care spune „sa respecte amplasamentele date “. Oamenii pleaca acasa vociferind, amenintind, in timp ce primarul ramine la birou si spera ca, in cele din urma, va reusi sa acorde toate titlurile.

(A.I.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS