11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO batrina traieste din mila spitalului

O batrina traieste din mila spitalului

O batrina din Dragotesti – Gorj locuieste de patru luni intr-un salon din camera de garda a Spitalului de Urgenta din Craiova. Autoritatile locale refuza sa se implice in ajutorarea femeii, considerind ca este un caz care intra in competenta altui judet.

Lina Controloru este o batrina de 82 de ani care locuieste din luna octombrie 2002 intr-un salon al Spitalului de Urgenta din Craiova. Cadrele medicale de la Serviciul de Ambulanta au gasit-o cazuta pe o strada din Craiova si au crezut ca era grav bolnava. Asa a ajuns la spital. Aici s-a constatat ca, de fapt, batrina era doar infometata si foarte murdara.

Asistentele de la camera de garda s-au gindit sa o cazeze temporar intr-unul din saloanele sectiei. Ceea ce au si facut dupa ce au ras-o in cap ca sa o scape de paduchi, au spalat-o si i-au dat haine curate. Insa, recompensa cea mai mare pentru batrina a fost masa de prinz – constind dintr-o farfurie de ciorba si un codru de piine.

Lina stia ca nu va putea sa ramina mult timp in spital, dar gindul ca ar fi putut sa ajunga din nou in strada o speria cumplit.

Batrina nu e dorita nicaieri

Conducerea sectiei a apelat la autoritatile locale pentru a rezolva cumva situatia batrinei. „De la politie am aflat ca femeia nu are alte rude in afara de o sora cu un handicap fizic, care nu a vrut sa o primeasca. Zicea ca Lina este senila si ca nu se poate intelege cu ea. Nu au vrut sa o primeasca nici la azilul de batrini, pentru ca nu avea nici un fel de venituri. Am apelat si la Mitropolia Olteniei, dar nici pina acum nu am primit un raspuns. Iar reprezentantii Primariei Craiova nu rezolva nici cazurile de pe raza municipiului, dar pe cele din alte judete. Cu toate acestea, am incercat si la primarie. Raspunsul nu a fost o surpriza pentru noi: «nu e de competenta Primariei Craiova sa se ocupe de soarta sarmanilor din alte judete»“, a declarat Andrei Pana, directorul adjunct al Spitalului de Urgenta.

In cele din urma, s-a gasit o solutie de compromis, Lina fiind „imprumutata“ Spitalului de la Sadova. Dupa doua saptamini insa, cadrele medicale de la Spitalul de Urgenta s-au trezit din nou cu batrinica in camera de garda.

„Nu stim ce sa mai facem cu ea. Nu putem sa o gonim pe strada, dar nici nu putem sa o tinem aici. Spitalul nu este adapost pentru saraci. Batrina ocupa un pat pe care ar trebui sa stea un bolnav si traieste din banii spitalului pentru ca noua Casa de Asigurari nu ne plateste cazurile sociale“, a spus o asistenta.

Pina una-alta, Lina Controloru s-a asezat confortabil in patul ei preferat, de linga usa, asteptind cu nerabdare sa-i fie servita masa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS