10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSmecherul vorbeste, fraierul plateste

Smecherul vorbeste, fraierul plateste

Conducerea Spitalului Municipal „Filantropia“ din Craiova a gasit o modalitate mai putin obisnuita de a-si acoperi gaurile din buget. Fiecarui angajat i se va retine din salariu suma de 100.000 de lei, pentru ca spitalul sa-si achite depasirea plafonului la cheltuielile cu telefoanele pe anul… 2001. Retinerile se fac fara sa fi fost emisa vreo decizie de imputatie in acest sens.

Suparare mare in rindul salariatilor Spitalului Municipal „Filantropia“ din Craiova. Motivul: retinerea a cite 100.000 de lei din salariul fiecarui angajat. Banii nu sint retinuti toti deodata, ci – vezi Doamne, ca sa nu sufere omu’ prea tare – cite 25.000 de lei la fiecare chenzina. De ce sint opriti acesti bani? Nimeni nu stie prea bine, dar umbla zvonul ca e vorba despre niste cheltuieli cu telefoanele.

„Convorbirile telefonice s-au efectuat pentru asigurarea bunului mers al activitatii spitalului“

Printr-o adresa cel putin ciudata – nr.880 / 12.01.2003 -, conducerea unitatii sanitare mentionate comunica tuturor sectiilor spitalului si policlinicii hotarirea de a „usura“ fiecare salariat – din cei peste 1.200, citi are spitalul – de cite o suta de mii. Comunicarea, pe care o redam in continuare, ar stirni risul oricarei persoane cu oarece cunostinte juridice:

„Avind in vedere prevederile OG 80/2001 privind stabilirea normativelor de cheltuieli pentru autoritatile administratiei publice si institutiile publice, a Legii nr.247/2002 pentru aprobarea OG nr.80/2001 si OG nr.68/2002 pentru modificarea OG nr.80/2001, a Procesului-verbal nr.16361/29.11.2002 incheiat de CAS Dolj, precum si a deciziei de recuperare a sumelor reprezentind depasiri ale cheltuielilor cu telefoanele pentru anul 2001 nr.757/ 18.12.2002 in suma de 184 de milioane de lei si a hotaririi Consiliului de Administratie din 12.12.2002, s-a procedat la retinerea sumei de 100.000 lei pentru fiecare salariat al unitatii, retinere ce se va efectua in patru rate chenzinale. Convorbirile telefonice s-au efectuat pentru asigurarea bunului mers al activitatii spitalului“.

Altfel spus, nu tu decizie de imputatie – singura cale de a-i opri cuiva bani din salariu -, ci doar o hotarire a Consiliului de Administratie, prin care toti angajatii, de la vladica la opinca, indiferent daca au avut sau nu acces la telefoane, sint obligati sa plateasca depasirea plafonului de cheltuieli cu telefoanele. Culmea este ca adresa poarta atit semnaturile directorului general al spitalului, dr. Aurel Barbulescu, si directorului financiar-contabil, Viorica Voiculescu, cit si viza de legalitate a consilierului juridic, Anca Barbulescu.

Depasirea plafonului de cheltuieli constituie contraventie

Conform Ordonantei de Guvern nr.80/2001, depasirea plafonului de cheltuieli constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 25 si 100 de milioane de lei. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre imputerniciti ai Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Administratiei Publice, precum si de alte organe cu atributii de control. Adica si de CAS Dolj, a carei menire nu este aceea de a finanta telefoanele date aiurea de anumiti angajati ai spitalului.

Depasirea plafonului la telefoane a fost scoasa la iveala de Serviciul Audit al Casei de Asigurari de Sanatate Dolj, la un control efectuat toamna trecuta.

„Conform unui note de constatare incheiate in 6 septembrie 2002, Spitalul Municipal «Filantropia» din Craiova a depasit plafonul cheltuielilor cu telefoanele pe anul 2001 cu suma de 144.964.318 de lei, ceea ce reprezinta o incalcare a legii. De aceea, CAS Dolj va recupera suma de la spital. Cit despre modalitatea efectiva prin care banii vor fi opriti de la cei vinovati, aceasta tine exclusiv de competenta spitalului“, a precizat Cristina Mindreci, purtatorul de cuvint al CAS Dolj.

„Nu e corect sa plateasca toti, ci doar cei care au vorbit la telefon“

Iar conducerea spitalului, pe care o pastea ditamai amenda, s-a orientat sa scoata pirleala de la amaritii de salariati, oprindu-le cite 25.000 de lei la fiecare chenzina. De ce la toti? Explicatia o ofera chiar directorul general Aurel Barbulescu: „Telefoanele s-au dat in interesul spitalului. Si apoi, n-am putut stabili cine a vorbit mai mult decit trebuie, asa ca s-a imputat la toti. Chiar si mie mi

s-au oprit 25.000 de lei la ultima chenzina. Trebuia sa recuperam cumva banii astia“.

Alta este opinia liderei de sindicat, Aurelia Seitan: „Oamenii sint nemultumiti si ii inteleg. Nu e corect sa plateasca toti, ci doar cei care au vorbit la telefon. Cum vine asta, sa plateasca femeia de serviciu pentru telefoanele date pe mobil de nu stiu cine? Sint oameni care n-au dat nici macar un singur telefon in tot anul 2001, de ce sa le opreasca si lor bani? Sau de ce sa le opreasca bani celor care nici macar n-au fost salariati ai spitalului in 2001? Si de ce nu s-a dat nici o decizie de imputatie pentru banii astia?“.

Aceste intrebari am dorit sa le punem si noi directoarei financiar-contabile Viorica Voiculescu – nimeni alta decit sotia presedintelui Consiliului Judetean Dolj si al PSD Dolj, Ion Voiculescu, dar este o persoana mult prea ocupata, nefiind de gasit in ultima saptamina.

Despre legalitatea acestor retineri salariale, n-ar strica sa puna intrebari institutiile competente. Poate ca unora nu li se va parea mare lucru cite 100.000 de lei de persoana, in patru rate chenzinale. Dar, cind e vorba de mai mult de 1.200 de salariati in joc, se stringe o suma frumusica…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS