24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAgricultorii isi pot ridica ingrasamintele gratuite si motorina subventionata

Agricultorii isi pot ridica ingrasamintele gratuite si motorina subventionata

• 7.578 de tone de ingrasaminte pentru 55.000 de mehedinteni • Folosirea motorinei in alte scopuri constituie contraventie

Producatorii agricoli din Mehedinti, care au pina la 2,5 hectare de teren in exploatare, vor putea ridica in urmatoarele zile ingrasamintele gratuite acordate de guvern. 7.578 de tone de ingrasaminte cu azotat si fosfor vor fi distribuite catre 55.000 de producatori agricoli mehedinteni.

Potrivit reprezentantilor Directiei Agricole Mehedinti, pentru 81.340 de hectare exista cereri pentru seminte de porumb, iar pentru 7.000 de hectare exista cereri pentru seminte de floarea-soarelui. Nivelul ajutorului acordat este de maximum 410.000 lei pentru fiecare „cantitate standard – 50 kg“ si include pretul ingrasamintului, taxa pe valoarea adaugata, ambalajul si transportul. Livrarea ingrasamintelor chimice acordate gratuit se realizeaza in regim de urgenta, in perioada ianuarie-aprilie 2003, iar decontarea cu bugetul de stat se va face pina la 30 iunie 2003, pe masura receptiei ingrasamintelor livrate. Fondurile necesare acordarii gratuite de ingrasaminte chimice se asigura din bugetul aprobat de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, pe anul 2003.

Alocatie de 3.600 de lei, pentru fiecare litru de motorina

Pentru a veni in sprijinul producatorilor agricoli, in vederea achizitionarii de motorina, a fost adoptata o hotarire de guvern prin care se acorda, in acest an, o alocatie de 3.600 lei/litru. Beneficiarii acestei alocatii sint proprietarii de terenuri agricole pe care le exploateaza direct, crescatorii de animale si pasari, societatile agricole, asociatiile familiale, arendasii, concesionarii si cei care si-au constituit exploatatii agricole conform OUG 108/2001, aprobata si modificata prin Legea 166/2002.

„Pentru obtinerea alocatiei, beneficiarii trebuie sa depuna o cerere la primaria in a carei raza se afla terenul agricol sau ferma zootehnica. Solicitarea va fi analizata de centrul agricol sau serviciul comunitar pentru cadastru si agricultura sau agentul agricol si vizata de primar. Dupa parcurgerea acestor etape, cererea se depune la Directia pentru Agricultura si Industrie Alimentara, iar noi eliberam beneficiarilor adeverinte pentru cantitatile de motorina aprobate. Cu aceste adeverinte, beneficiarii isi pot achizitiona motorina de la depozitele sau statiile de distributie, achitind un pret diminuat cu valoarea alocatiei“, a spus Alexandru Boruga, directorul Directiei Agricole Mehedinti.

Recuperarea contravalorii alocatiei de catre furnizorii de motorina se va face decadal, de la Directia pentru Agricultura, pe baza situatiilor centralizatoare care se intocmesc in acest sens. Neefectuarea lucrarilor agricole pentru care s-a beneficiat de alocatie sau folosirea motorinei in alte scopuri decit cel prevazut in hotarire constituie contraventie, care se sanctioneaza cu amenda si cu obligativitatea restituirii alocatiei si a platii penalitatilor prevazute de legislatia fiscala, precum si pierderea dreptului de a mai beneficia de alocatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS