10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Flash

Bulucea a lasat Plenita fara trandafiri

Primarul comunei Plenita se plinge ca nu a putut amenaja asa cum trebuie spatiile verzi din localitate. De vina ar fi, in opinia sa, chiar primarul Craiovei. Vasile Bulucea s-a grabit sa achizitioneze anul trecut toti trandafirii din sera Parcului „Romanescu“, pentru a impodobi gradinile publice din Craiova. Cind a vrut si primarul din Plenita sa cumpere citeva sute de trandafiri pentru a-i planta in comuna, a aflat ca nu mai are ce cumpara. Poate ca anul acesta, daca se va grabi, va avea mai mult noroc…

Stefan cel Mare, domnitorul… Tarii Romanesti

Peste 700 de ani de atestare documentara a localitatii Plenita se duc pe apa simbetei, daca-l pui pe secretarul primariei sa explice provenienta denumirii localitatii. Potrivit Domniei sale, pe la 1300, unul dintre ostasii de frunte a primit de la domnitorul Stefan cel Mare (?!) o mosie pe aceste meleaguri, cit ar putea sa inconjoare calul sau in fuga. Lacomindu-se, ostasul si-a alergat cam mult calul, care a plesnit de oboseala. De acolo cica ar veni numele Plenita, de la calul care a plesnit sub calaret. „Da’ nu mai stiu bine daca era vorba de domnitorul Stefan cel Mare sau de Mircea cel Batrin“, spune secretarul Ion Glodeanu, om al locului, ba chiar primar al comunei cu ani in urma. Daca ar fi sa-l credem, inseamna ca, inainte – cu vreo… 200 de ani – de a domni peste Moldova, Stefan cel Mare a zabovit oleaca si pe tronul Tarii Romanesti…

Sobe cu lemne la bloc

In Plenita, apartamentele se vind la preturi derizorii. Poti cumpara o locuinta la bloc, cu doua sau trei camere, contra a sapte-opt milioane de lei. Prin comparatie, cam tot atit ar costa gresia si faianta prin baie si bucatarie, daca nu alegi materiale prea pretentioase. Apartamentele din comuna se vind atit de ieftin pentru ca asta-i pretul pietei. Nimeni nu se inghesuie sa-si ia o locuinta unde trebuie sa tai lemnele in fata blocului, apoi sa urci vreo patru etaje cu ele in brate, ca sa poti sa faci cald in casa. Pe vremuri, incalzirea era asigurata de o centrala termica, dar cum nimeni nu mai vrea caldura de la centrala…

Apa curenta, in sistem „o zi un pic, o zi deloc“

Plenita este una dintre putinele comune doljene in care locuitorii au apa curenta si canalizare. Localitatea are propria retea de distribute a apei, cu 800 de apometre functionale. Apa este adusa prin sistemul de aductiune tocmai de la Orodel si distribuita populatiei dupa un program strict, poate prea strict, fiecare gospodarie primind apa curenta o data la doua zile. Anul acesta, cu fonduri de la bugetul local se vor realiza lucrari de modernizare la reteaua de apa, precum si decolmatarea canalizarii in centrul comunei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS