16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFotbalul a devenit sport comunal

Fotbalul a devenit sport comunal

Localnicii din comuna Castranova au o mare pasiune: fotbalul. Fie ca este vorba despre cel mai sarman satean sau de consilierii locali, toti si-au cultivat obiceiul de a participa intr-un fel sau altul la meciuri. Daca tinerii isi permit, indiferent de anotimp, sa se dea in spectacol oferind un meci de fotbal improvizat pe unde exista spatiu suficient de joc (pe izlazul comunal, in curtea scolii sau chiar pe ulita), oamenii din Castranova mai in virsta se multumesc sa priveasca, mai ales daca meciurile se desfasoara pe stadionul comunal. Si este o placere pentru ei sa vina la stadion, mai ales ca acum au motive intemeiate: o baza sportiva moderna si o echipa de fotbal pe masura pretentiilor.

Progresul Castranova in fruntea Elitei

Infiintata in 1998 la initiativa unor microbisti inraiti de prin partea locului, echipa de fotbal „Progresul Castranova“ a devenit o adevarata sperietoare pentru rivali, reusind in acest sezon sa se claseze pe primul loc in divizia Elita, fara sa cunoasca infringerea.

Cum s-a ajuns in timp scurt la o asemenea performanta, ne-a explicat primarul Marin Cioc – un pasionat al jocului cu balonul rotund care in tinerete a jucat si el fotbal pe la Constructorul si Electroputere:

„Aveam in comuna mai multi baieti talentati, majoritatea fara serviciu, care au acceptat sa joace fotbal de placere in echipa, pentru ca nu aveam posibilitatea sa ii platim. Pasiunea s-a dovedit insa atit de mare incit baietii nostri nu ne-au facut de rusine, iar noi am gasit si posibilitatea sa-i recompensam intr-un fel, oferindu-le o baza sportiva adecvata“.

Fotbalistii joaca de placere

Dupa aproape doi ani de lucru intensiv si peste 300 de milioane de lei investiti, in 2002 a fost inaugurata baza sportiva a comunei Castranova. Mai exact, un teren de fotbal cu tribune si vestiare dotate cu incalzire, cuiere si ce mai au nevoie fotbalistii ca sa se destinda dupa un meci obositor.

De buna functionare a bazei sportive se ocupa tot primaria, care a angajat aici oameni pentru paza si intretinere, iar fotbalistilor le asigura echipament, arbitri si transport.

Dupa fiecare meci, indiferent de rezultat, fotbalistii sint recompensati cu 100.000 de lei – din buzunarele localnicilor mai cu stare – si o masa, oferita gratuit de sponsorii echipei. Pentru un asemenea cistig, orice fotbalist care se respecta ar fi parasit de mult echipa. Oamenii joaca insa de placere si i-au molipsit si pe altii. Pe linga cei cinci titulari de prin partea locului, conducerea clubului a adus de la Craiova inca vreo sase, plus un antrenor, Constantin Dumitru, un fiu al satului care a jucat fotbal pe vremuri in echipa de juniori a Universitatii Craiova.

Pregatiri de promovare

Ion Bece, de 32 de ani, joaca pe postul de mijlocas in echipa Progresul Castranova. Este un agricultor impatimit de fotbal inca de la 15 ani, cind juca in echipa liceului. Cind i s-a oferit sa joace pentru comuna natala, a acceptat fara retineri, trecind peste dorinta sotiei:

„Nu prea i-a convenit, insa te pui cu pasiunea omului… Imi reprosa mereu ca am acceptat orbeste sa intru in echipa, in loc sa-mi caut o slujba, ca sa putem sa ne crestem cei doi copii. Pina la urma s-a obisnuit, chiar daca din cind in cind se mai arata deranjata de orele tirzii la care ma intorc de la antrenamente“.

Chiar daca virsta nu ii mai permite sa viseze la o cariera de fotbalist profesionist, Ion Bece se simte multumit sufleteste de alegerea facuta, considerind ca inca doi ani de-acum mai poate juca fara probleme fotbal. Tinarul este un fan inrait al Universitatii Craiova, desi prestatia din ultima vreme a echipei de suflet l-a cam dezamagit:

„Cred ca de vina sint conducatorii clubului. Echipa a fost facuta in pripa fara jucatori tineri, valorosi, iar recompensele banesti mult prea mari fata de prestatia jucatorilor. Asa se intimpla intotdeauna acolo unde sint bagati prea multi bani in jucatori. Uitati-va la National, are probabil cel mai prost platiti jucatori si cu toate acestea e cea mai buna echipa din campionat“.

Dintre fotbalisti, ii admira pe suedezul Thomas Brolin, dar mai ales pe Zoltan Crisan, pe care in copilarie incerca sa-l imite: „Am mincat si bataie din cauza asta prin clasa a VIII-a, cind am trecut pe carnetul de UTC numele lui Crisan“.

Echipa va avea urmatorul meci pe 8 martie, dar se pregateste inca de acum, mai ales ca primarul Marin Cioc le-a promis jucatorilor ca vor avea parte de o surpriza placuta daca reusesc sa promoveze in divizia D.

Romii lupta ca sa-si faca si ei echipa

In timp ce Progresul are planuri mari care vizeaza cistigarea campionatului, in Castranova se duc lupte aprige pentru infiintarea a inca unei echipe.

Un grup de romi ambitiosi, condus de liderul lor, Mitica Trifu, ar face orice ca sa aiba si ei echipa de fotbal. Trifu a obtinut aprobare de la Directia Judeteana de Tineret si Sport si avizul Primariei din Castranova. De atunci, a trecut aproape o jumatate de an, timp in care nu s-a mai vorbit despre infiintarea echipei. Cu putin timp in urma, Trifu a revenit la primarie pentru a-i fi vizat statutul clubului. Numai ca, primarul Marin Cioc nu i-a mai aratat aceeasi bunavointa.

„A venit din nou sa-i avizez cererea, insa am refuzat. Trecuse o jumatate de an de cind ma ameninta cu echipa lui de fotbal, dar nu venise o data la mine sa-mi arate un jucator. Un alt motiv pentru care am refuzat a fost ca nu doream sa ma incurc cu un individ cum e Trifu. Acum, daca am facut baza sportiva, nu pot sa bag acolo niste risuri“, a raspuns cu fermitate primarul.

Mitica Trifu nu se da batut cu una cu doua. Are de gind sa se foloseasca si de relatiile politice pe care le are, daca e cazul, pentru

a-si atinge scopul. Trifu viseaza acum la momentele de glorie pe care le va trai atunci cind baietii lui vor reusi sa-i umileasca pe propriul teren pe fotbalistii de la Progresul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS