16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRemanierea guvernului nu ar aduce nici un cistig

Remanierea guvernului nu ar aduce nici un cistig

Premierul Adrian Nastase a declarat ieri ca remanierea guvernului nu ar aduce, in acest moment, nici un cistig, ci ar crea probleme „de un fel sau altul“.

„Remanierea guvernului inseamna ca se schimba persoane si acest lucru nu rezolva problemele esentiale, de substanta. Eu nu am probleme cu membrii echipei guvernamentale. Echipa este eficienta si solidara in ceea ce face“, a precizat Nastase. El a aratat ca procedura de remaniere consta in faptul ca primul-ministru propune schimbarea unui ministru, iar presedintele aproba sau nu.

„Aceasta procedura presupune initiativa primului-ministru care considera ca un ministru nu mai corespunde cerintelor si presedintele valideaza sau nu“, a precizat premierul. Nastase a spus ca, din punctul sau de vedere, au existat, la un moment dat, doua variante alternative pentru a stabili clar prioritatile si ce este de facut in viitor pentru cresterea nivelului de trai. Una dintre aceste variante a fost cea a alegerilor anticipate, votata de conducerea PSD, iar cea de a doua, varianta reinvestirii guvernului. Reinvestirea guvernului ar fi insemnat reanalizarea structurii guvernamentale, „fara sa fie concentrata pe chestiuni de persoane“, a adaugat Nastase.

Potrivit primului-ministru, „circumstantele au facut ca varianta alegerilor anticipate sa fie, practic, eliminata“, iar „varianta reinvestirii guvernului a creat nervozitate“. Nastase a aratat ca, de aceea, a trebuit sa se renunte la aceste formule. „Am inteles, nu este deocamdata momentul sa mergem pe aceste formule. In regula, mergem cu aceasta echipa si aceasta este optiunea din partea partidului“, a mai precizat primul-ministru. Presedintele Ion Iliescu a declarat joi ca tema remanierii guvernamentale si aspectele cresterii eficientei administratiei vor fi abordate la intilnirea pe care o va avea, in 17 ianuarie, cu liderii PSD.

In replica, purtatorul de cuvint al guvernului, Claudiu Lucaci, a afirmat ca executivul se va orienta doar pe suplimentarea programului privind integrarea europeana, fara a se concentra cu prioritate asupra unei eventuale remanieri guvernamentale.

Vineri, inaintea plecarii spre Tunisia, presedintele Ion Iliescu a precizat ca remanierea guvernamentala este „un atribut al primului-ministru“, care, in momentul in care ajunge la o concluzie in acest sens, se consulta cu seful statului.

Conducerea PSD vrea vot uninominal pentru alegerea Senatului

Delegatia Permanenta a PSD a decis ieri sa propuna modificarea Legii electorale astfel incit senatorii sa fie alesi prin vot uninominal, iar numarul parlamentarilor sa fie redus cu 20%, a declarat presedintele PSD, Adrian Nastase. Nastase a precizat ca, prin aceste propuneri, PSD doreste sa dea un mesaj clar de reforma in plan politic si de innoire a clasei politice. El a adaugat ca, prin reducerea numarului de parlamentari, se vor reduce cheltuielile.

„Vom merge cu aceste propuneri si la consultarile cu presedintele Ion Iliescu, in cadrul intilnirilor realizate cu partidele politice“, a spus Nastase. El a aratat ca PSD sustine si initiativa legislativa a unor deputati ai partidului, potrivit careia repartizarea „resturilor electorale“ ar urma sa fie facuta la nivelul judetelor si nu la nivel national.

Secretarul general al PSD, Cozmin Gusa, a adaugat ca, prin introducerea votului uninominal la Senat, „personalitatile acceptate de comunitate vor reusi sa acceada in parlament“. Gusa a mai precizat ca o delegatie a PSD, condusa de presedintele partidului, Adrian Nastase, se va intilni vineri, la Cotroceni, cu presedintele Ion Iliescu pentru a discuta acest subiect, precum si despre modificarea Constitutiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS