21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLocuitorii din Filiasi prefera sa inghete pe cont propriu

Locuitorii din Filiasi prefera sa inghete pe cont propriu

Filiasiul este singurul oras din judet in care s-a intrerupt furnizarea caldurii. Principalul distribuitor de caldura si apa calda, AQVATERM, a fost nevoit sa ia aceasta decizie, dupa ce, in vara aceasta toate cele cinci asociatii de locatari si-au exprimat in scris optiunea de a renunta la contractul de furnizare a caldurii din cauza pretului mare al gigacaloriei. Din cele 2.270 de apartamente existente in Filiasi, mai putin de 200 si-au introdus centrale proprii, restul folosind sobe pe gaz, radiatoare electrice sau chiar sobe cu lemne.

Locatarii au ramas astfel fara batai de cap privind plata intretinerii, dar cu datorii de platit. Tot la plata intretinerii. Pentru ca numai debitele la caldura se ridica la peste 4,9 miliarde de lei, AQVATERM a acceptat plata esalonata a datoriilor, astfel incit in citiva ani sa-si recupereze sumele restante.

Pina la intreruperea furnizarii caldurii, agentul termic era furnizat de o centrala termica pe carbune, apoi, in ultima vreme de TMC Filiasi – la pret destul de mic (840.000 lei/Gcal) comparativ cu alte localitati.

Vor fi date in functiune alte centrale

Pentru a rezolva problema caldurii, primaria intentioneaza sa duca la capat un proiect ambitios, de modernizare a centralelor termice care ar putea fi puse in functiune pina la finele acestui an, daca fondurile vor permite. Lucrarea costa in jur de 55 de miliarde de lei, din care Consiliul Judetean Dolj a pus la dispozitie 5 miliarde.

„Am reusit pina acum sa dam drumul doar la doua dintre centrale, care functioneaza la jumatate din capacitate. Pentru a putea sa functioneze la intreaga capacitate am mai avea nevoie de aproximativ 20 de miliarde de lei“, a mentionat primarul Filiasiului, Antonie Ciocioc.

Toate bune si frumoase, insa cum va reusi primaria sa convinga cetatenii sa incheie contracte pentru furnizarea agentului termic ramine un mister. Primarul este insa optimist, considerind ca oamenii vor avea de cistigat, din cauza subventiilor acordate:

„Am peste trei miliarde de lei pentru subventii la caldura, iar plata se va face esalonat. Daca nu vor primi caldura de la centralele respective, se vor pierde acesti bani. De aceea, sfatuiesc populatia sa incheie contracte cu asociatiile de locatari pentru furnizarea de agent termic“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS