13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Viata pentru Oana

Viata Oanei Anca Geica Dobrescu s-a schimbat radical in anii de liceu. Cind incepuse sa-si faca planuri de viitor, medicii au diagnosticat-o ca avind leucemie granulocitara cronica. Oana este o luptatoare. Dupa ce a aflat vestea, nu s-a dat batuta. A urmat Facultatea de Medicina si a ajuns medic primar de laborator la Spitalul de Urgenta Craiova. In urma cu 14 ani s-a casatorit cu Mircea, un inginer pentru care boala celei care avea sa-i devina sotie n-a contat deloc deoarece: „Dragostea poate invinge absolut orice obstacol“.

Tratamentele chinuitoare nu au facut-o pe Oana sa renunte, tinara luptind pentru fiecare zi din viata ei si reusind aproape de fiecare data sa cistige teren in fata bolii. In urma cu sase luni insa, lucrurile s-au inrautatit. „In iulie, a inceput sa nu mai raspunda la tratamente. Ni s-a spus ca singura solutie ramine transplantul de maduva“, spune Mircea, sotul Oanei.

Transplantul de maduva, ultima speranta

Atunci, in vara, a inceput o noua lupta, contra cronometru, atit pentru tinara suferinda, cit si pentru intreaga familie. Trebuia sa gaseasca un donator de maduva cu o compatibilitate cit mai mare cu Oana.

„Nici un membru al familiei nu era compatibil. Doar un unchi s-a dovedit totusi a avea o compatibilitate de 70%, dar nici un medic din strainatate caruia ne-am adresat nu a vrut sa efectueze transplantul. Atunci am inceput sa cautam posibili donatori in strainatate“, povesteste Mircea.

Soarta parea sa se intoarca in sfirsit de partea Oanei in urma cu citeva zile, cind un cetatean neamt s-a oferit sa doneze maduva pentru a o ajuta pe tinara, compatibilitatea dintre cei doi fiind de 100%. Bucuria gasirii unei solutii nu a fost insa nici de data asta de lunga durata. Donatorul este dispus sa astepte doar trei saptamini pentru a face operatia, din motive numai de el stiute. Problema este ca interventia chirurgicala si plata donatorului sint destul de costisitoare.

„Intreaga interventie, cu perioada de recuperare cu tot, se ridica la 190.000 de dolari. Este o suma enorma, iar noi nu avem timp. Daca am reusi sa stringem macar 30.000 de dolari in aceste trei saptamini, doar pentru a fi platit donatorul ca sa putem macar preleva maduva. Daca-l pierdem pe acest donator, nu se stie cit timp ne va lua ca sa cautam altul si nu stim daca timpul ne va permite“, spune cu amaraciune Mircea.

In speranta ca oamenii de bine o vor ajuta pe Oana sa-si recistige viata, familia tinerei a deschis la BANC POST- sucursala Dolj citeva conturi pentru eventualele donatii.

Numerele acestora sint:

251101113170037167013 pentru depunerile in lei, 251101213170037167013213 pentru depunerile in euro si 251101213170037167013001 pentru depunerile in dolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS