8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Stiri diverse

Pensionari nerabdatori sa isi primeasca bruma de bani cuvenita

Vestea ca guvernul a promis ca in decembrie pensiile se vor da mai devreme decit in alte luni a ajuns si la Galicea Mare. Cu citeva zile inainte de Craciun, batrinii au devenit nerabdatori si, in loc sa stea acasa, asa cum faceau de obicei, ei luau cu noaptea in cap drumul postei din comuna. Efectul de turma a functionat perfect printre galiceni. Era suficient sa se duca unul la posta pentru ca imediat era urmat de altii. Oficiantele de la posta erau disperate si nu mai stiau ce explicatii sa le dea batrinilor, care parca nu mai suportau sa auda „nu au venit banii“ si credeau ca cineva este contra lor si nu vrea sa le dea banii. Si, asa cum se intimpla in Romania, banii au venit cu o zi mai devreme.

Legea care incurajeaza nemunca nu mai poate fi aplicata

Imediat cind a fost promulgata Legea 416, cea a venitului minim garantat, bucuria in rindul saracilor a fost foarte mare. Majoritatea s-au gindit ca pot sa stea acasa si sa primeasca bani de-a moaca de la stat, chiar daca sumele erau modice. Citeva luni, programul de aplicare a legii a fost foarte bun, guvernantii se straduiau sa asigure fondurile necesare, iar saracii credeau ca, in sfirsit, a dat norocul si peste ei. Numai ca, asa cum era de asteptat, la un moment dat statul a intrat in imposibilitatea de a mai asigura venitul minim garantat, iar saracii au ramas in prag de Sarbatori doar cu speranta ca poate intr-o zi vor primi banii.

S-a ajuns la fundul sacului

Ceea ce trebuie sa stie beneficiarii ajutorului minim garantat este ca banii pe lunile restante nu-i vor mai primi niciodata deorece nu se mai dau retroactiv. Primaria Galicea Mare, lunar, numai pentru ajutorul minim garantat dadea 117 milioane de lei. Majoritatea banilor veneau de la Consiliul Judetean Dolj, 80%, iar restul de 20% erau asigurati din bugetul local. „Noi am epuizat partea care ne-a revenit, conform prevederilor legale. La rectificarea de buget am cerut de la consiliul judetean 600 de milioane de lei si, ca niciodata, nu ni s-a dat nici un leu. De aceea am ramas cu restante la plata venitului minim garantat. Pina acum, familiile cu doi – trei copii s-au descurcat. Acum au intrat in panica si nu mai stiu incotro sa o ia“, a spus primarul comunei. Printre cei care primesc ajutorul banesc de la stat sint si citeva „uscaturi“ care, imediat ce ridicau banii de la primarie, in loc sa mearga acasa cu ei se opreau direct la circiuma. Lunar, cam 30% din suma alocata era cheltuita pe bautura. „Mai mult decit atit, unii dintre ei nu veneau nici macar sa isi faca acele ore obligatorii de munca in folosul comunitatii. Ne rugam de ei sa vina la munca“, a mai spus edilul sef al comunei. Oamenii care au fost vazuti totusi prin comuna curatind strazile de zapada nu au fost voluntari, asa cum s-ar fi crezut, ci mai aveau ore de munca de facut in contul lunii septembrie, ultima luna in care au primit bani. „Special nu i-am chemat la munca 72 de ore in luna septembrie pentru ca stiam ca, atunci cind va ninge, nu voi avea cu cine sa curat strazile de zapada“, a precizat primarul. Daca in anul care vine se vor mai gasi bani pentru acordarea venitului minim garantat, primarul promite ca numarul beneficiarilor se va reduce considerabil: „Sint prea multi. Vom impune conditii mai severe. Vor primi bani doar cei care sint cu adevarat saraci“. Cum va reusi primarul sa ii aleaga pe cei mai saraci dintre saraci ramine de vazut.

Ciobanii au devenit spaima satenilor din Galicea Mare

In comuna Galicea Mare sint aproape 5.000 de capete de ovine si 58 de ciobani. Si pentru ca „pasunatul pe izlazul comunal este destul de scump“, ciobanii prefera sa isi pasca oile prin culturile de griu ale satenilor. „Le-am dat amenzi peste amenzi, dar degeaba. Nimic nu-i sperie. Victor Dudau are de plata 25 de milioane de lei. Si nu vrea sa dea banii. Nici taxa pe pasunat nu vrea sa o plateasca. Nu vrea el si imi spune ca taxa este prea mare si ca pe el nu il obliga nimeni sa plateasca. Poate ca abia cind va ajunge in fata instantei isi va da seama ca exista o lege pentru toti“, a spus edilul sef al comunei. Taxa de pasunat este de 500.000 de lei hectarul pe an, iar in comuna sint peste 500 de hectare de izlaz comunal. Din cei 58 de ciobani, opt au refuzat categoric sa plateasca taxa de pasunat si ei fac legea in comuna. Desi, in conformitate cu prevederile unei hotariri de consiliu local, pasunatul este interzis in perioada 1 decembrie – 15 aprillie, cei opt ciobani rebeli nu tin cont de nimic si isi pasc oile pe unde vor. Si, de obicei, prin culturile oamenilor. Motiv pentru care Primaria Galicea Mare a aplicat amenzi de peste 80 de milioane de lei. „Dar n-am prea incasat banii. Pentru ca nu vor sa plateasca. O sa incepem sa facem paza si pe cei care ii prindem sa le luam oile la gloaba. Altfel nu se mai poate. Ni se urca in cap“, a spus primarul comunei. Ciobanii care sint prinsi ca isi pasc abuziv oile, pe linga amenzile primite trebuie sa mai plateasca si daunele produse celor carora le-au distrus culturile de griu. Anul acesta, Ion Ivan a platit daune de peste 20 de milioane unui cetatean din comuna. Amenzile se pare ca nu-i sperie pe ciobani, ceea ce inseamna ca primarul trebuie sa gaseasca alte „pedepse mai aspre“ pentru rebelii satului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS