12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomania a inceput negocierile de aderare la NATO

Romania a inceput negocierile de aderare la NATO

Romania a inceput joi negocierile de aderare la NATO, a anuntat premierul Adrian Nastase, la videoconferinta cu prefectii, precizind ca exista un calendar foarte clar, care ar trebui sa duca la ratificarea Protocolului de aderare de catre parlamentele tarilor membre pina in primavara anului 2004. Invitarea Romaniei sa adere la Alianta Nord-Atlantica reprezinta rezultatul actiunilor conjugate ale partidelor politice, societatii civile, ale intregii populatii, iar acest lucru este confirmat si de faptul ca 80 la suta din populatia Romaniei este de acod cu aderarea la NATO, a afirmat ieri Nastase. Premierul a subliniat, de asemenea, importanta vizitei la Bucuresti a presedintelui american, George W. Bush, remarcind „reactia extraordinara de caldura“ din partea celor care l-au intimpinat.

El a apreciat ca „abslolut remarcabila, pentru un om politic remarcabil“, reactia presedintelui american la aparitia curcubeului deasupra Pietei Revolutiei, in timp ce-si rostea disursul si a calificat drept „absolut superba“ metafora „Dumnezeu ne zimbeste“, rostita de Bush, in conditiile in care oamenii stateau in piata „de mai mult timp, cu ploaia sirorind pe fata“.

Nastase si-a exprimat convingerea ca participantii la manifestatie au apreciat „spontaneitatea si capacitatea de reactie deosebita“ a sefului administratiei americane. Delegatia care poarta negocierile de aderare la NATO este condusa de secretarii de stat in MAE si MApN, Mihnea Motoc si George Maior.

Cei 15 au adoptat un acord politic privind relatiile cu NATO

Ministrii europeni de externe au adoptat oficial joi seara, la Copenhaga, un acord politic, incheiat in octombrie, la Bruxelles, privind stabilirea de relatii permanente intre UE si NATO, a anuntat Inaltul reprezentat al UE pentru politica externa, Javier Solana. Solana urma sa transmita, joi seara, acest acord Aliantei Nord-Atlantice, care il va aproba, la rindul sau, in urmatoarele zile. „Stim ca NATO il va ratifica“, a declarat o sursa diplomatica. NATO trebuie sa-si exprime oficial acceptul in privinta acestui act in timpul unei reuniuni a Consiliului Aliantei Nord-Atlantice (NAC) care va avea loc luni, la Bruxelles si la care vor participa ambasadorii celor 19 tari membre ale organizatiei, a adaugat sursa citata.

Semnarea acordului final care va stabili relatii permanente intre UE si NATO se va face, oficial, in cadrul unei ceremonii comune, care poate avea loc in cursul saptaminii viitoare. Aprobarea de catre NATO a acordului adoptat la Copenhaga depinde de Turcia, care se opune, pina in prezent, unei cooperari intre NATO, in cadrul caruia este membru strategic, si UE, la care doreste sa adere cit mai repede. Stabilirea de relatii permanente intre UE si NATO este indispensabila pentru inceperea efectiva a primei operatiuni militare comune a Celor 15: inlocuirea misiunii de mentinere a pacii asigurate de catre NATO in Macedonia.

De asemenea, existenta unor relatii permanente intre UE si NATO este cruciala si pentru forta de reactie rapida pe care UE intentioneaza sa o formeze din 2003, deoarece acest lucru va permite Celor 15 sa acceada la mijloacele de planificare ale Aliantei pentru operatiunile lor militare viitoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS