12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Kestii lumesti

Elefantul incaltat

Calugarii dintr-un templu indian au confectionat niste sandale uriase pentru elefantul lor, care acuza dureri de picioare. Ei au angajat un cizmar pentru a confectiona doua perechi de sandale de cauciuc si de piele pentru elefantul adorat. In virsta de 76 de ani, uriasul animal, care locuieste intr-un templu Krishna, va trebui insa sa-si scoata sandalele in timpul serviciilor religioase. Veterinarul local a declarat unui cotidian local ca elefantul suferea de dureri de picioare de ceva timp si, in ciuda tratamentului medicamentos care i-a fost administrat, durerile nu i s-au ameliorat deloc. Deoarece acesta este intr-o continua miscare si pentru ca ranile de la picioare sa nu i se murdareasca, ingrijitorii templului s-au gindit sa-i confectioneze incaltaminte pentru o mai buna protectie.

Muzica simfonica si gainile ouatoare

Nemtii incearca sa descopere daca muzica lui Mozart le ajuta pe gaini sa faca oua. In cadrul unui festival Mozart din orasul german Mannheim, se va testa daca muzica renumitului compozitor ajuta gainile sa faca oua. Un purtator de cuvint al Teatrului National din Mannheim a spus ca unele dintre operele lui Mozart vor fi interpretate la aproximativ 3.000 de gaini clocitoare, in perioada 3-8 decembrie, in mijlocul unui festival de doua saptamini din Mannheim. Ouale vor fi numarate, cintarite si comparate cu ouale gainilor care nu au beneficiat de ascultarea operelor lui Mozart.

Britanicii si irlandezii sint cei mai rapizi la spalat vase

Britanicii si irlandezii sint cei mai rapizi dintre europeni la spalatul vaselor, in timp ce turcii sint cei mai lenesi, arata un studiu german. Cei 75 de europeni testati pentru aceasta ancheta au fost pusi sa spele 140 de farfurii, cesti, pahare, linguri si furculite lasate murdare timp de doua ore. In medie, timpul necesar pentru indeplinirea acestei sarcini a fost de o ora si jumatate. Chiar daca fiabilitatea statisticii „nu este optima“, diferentele de comportament intre nationalitati sint vizibile, arata responsabilii Institutului Tehnic al Universitatii din Bonn. Britanicii si irlandezii au reusit sa termine de spalat vasele intr-o ora si au folosit 43 de litri de apa. Turcilor si spaniolilor le-au trebuit 108 minute si 135 de litri de apa pentru a duce la indeplinire aceeasi sarcina, dar rezultatele lor, in ceea ce priveste curatenia, au fost mai bune decit media. Cele doua masini de spalat vase testate in paralel au fost mai eficiente si au folosit mai putina apa decit oamenii. Studiul continua pina in ianuarie si este finantat de doi producatori de masini de spalat vase.

Fotbalistii sint cel mai bine platiti sportivi

Jucatorii din divizia a doua a campionatului englez de fotbal cistiga in medie de trei ori mai mult decit vedetele altor discipline sportive din Marea Britanie. Studiul realizat pentru perioada 2000-2001 releva faptul ca salariul mediu anual al unui fotbalist din divizia a doua engleza (First Division) este de 175.000 de lire sterline (273.400 de euro). Prin comparatie, salariul mediu anual al unui jucator de rugby din prima divizie engleza este de numai 79.700 de euro, in timp ce un practicant al rugbyului in XIII cistiga 73.400 de euro pe an. Realizatorii studiului au constatat, de asemenea, ca un jucator de cricket cistiga in medie 64.000 de euro pe an, ceea ce inseamna dublul salariului mediu anual al unui britanic (32.802 de euro). Pentru a evidentia valoarea acestor sume, realizatorii studiului reamintesc ca vedeta echipei Manchester United, David Beckham, are un salariu saptaminal de 90.000 de lire sterline (140.600 de euro), suma la care se adauga si banii obtinuti in urma contractelor de publicitate. Potrivit analizei efectuate de firma britanica, pentru cluburile din First Division (liga a doua) masa salariala reprezinta 101 la suta din cifra de afaceri, ceea ce inseamna ca aceste cluburi inregistreaza anual pierderi. In medie, cifra de afaceri a unui club din divizia a doua de fotbal este de 13,4 milioane de euro, fata de numai 6,7 milioane de euro cit are un club de rugby din prima divizie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS