14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe alege praful de viile nobile

Se alege praful de viile nobile

55 de hectare de vie nobila care au apartinut fostului IAS Giubega se degradeaza, in timp ce Agentia Domeniilor Statului (ADS) se straduieste sa scoata la licitatie ce a mai ramas din fosta intreprindere a statului.

Viile nobile au fost plantate mai aproape de comuna Galicea Mare, unde era amplasata si crama descendentilor familiei Bibescu, boierii Durlanescu. Crama si 20 de hectare de vie nobila au fost luate de comunisti de la Durlanesti, iar dupa infiintarea IAS Giubega au mai fost plantate 35 de hectare de vie nobila.

Dupa ce s-a dat liber la desfiintarea IAS au inceput paragina viilor si un proces interminabil in care vechii proprietari ai cramei si ai celor 20 de hectare de vie isi cereau inapoi drepturile. Intretinerea viilor nobile este foarte costisitoare chiar si pentru o intreprindere rentabila, cu atit mai mult pentru una care este pe cale de a fi desfiintata.

Incertitudinea labartata a ADS, combinata cu tirguiala procesului, nu va duce decit la distrugerea viilor. Atunci cind viile isi vor gasi, in sfirsit, adevaratul proprietar, nu se va mai putea face decit o aratura adinca in jurul cramei ale carei butoaie de stejar vor ramine goale pentru multa vreme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS