3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRazboi pentru sefia BNS Dolj

Razboi pentru sefia BNS Dolj

Liderii mai multor sindicate afiliate la Blocul National Sindical au cerut inlocuirea lui Victor Peta din functia de presedinte al filialei Dolj a confederatiei. Intr-o sedinta cu cintec, tinuta in urma cu o saptamina, Peta a fost schimbat cu Costinel Nita, liderul sindical de la MAT Craiova si al filialei confederatiei Sygma. Ulterior, alegerile au fost anulate pe motiv ca reprezentantii sindicatelor de la MAT, IUG si DAEWOO Craiova nu avusesera drept de vot. Secretarul general al BNS, Matei Bratianu, va veni la Craiova pentru a supraveghea personal noile alegeri, care vor avea loc la inceputul lui decembrie.

Secretarul general al Blocului National Sindical va veni, in perioada 2-10 decembrie, la Craiova sa medieze razboiul pentru functia de lider pe Dolj al confederatiei. Decizia vine ca urmare a faptului ca mai multi lideri din industria doljeana au hotarit schimbarea din functie a presedintelui BNS Dolj, Victor Peta. In consecinta, pe 18 noiembrie s-a convocat o sedinta pentru organizarea de alegeri, ocazie cu care in fruntea filialei doljene a BNS a fost ales Costinel Nita, seful de sindicat de la MAT Craiova si totodata presedintele de filiala al confederatiei sindicale Sygma. O zi mai tirziu, Matei Bratianu, secretarul general al BNS, transmitea de la Bucuresti ca nu recunoaste alegerile, intrucit sedinta in care sindicalistii l-au schimbat pe Victor Peta din fruntea filialei era nestatutara, deoarece sindicatele doljene cu cele mai multe voturi nu platisera cotizatia pe ultima luna.

Alegerile au fost anulate pe motiv ca nu se platisera cotizatiile

Costinel Nita sustine ca sefii s-au cramponat de o prevedere a regulamentului intern de functionare a BNS pentru a declara nul votul sindicalistilor:

„Noi, cind am convocat acea adunare, am informat atit conducerea centrala a BNS, cit si membrii pe plan local, insa Peta era cel care trebuia sa faca acest lucru. De altfel, alegerile sint cerute de mai mult timp. Nu vreau sa ne punem piedici unul altuia. Cert este ca, din 9.000 de membri, cifra reala a sindicalistilor, reprezentantii a peste 6.000 ma votasera pe mine. Referitor la faptul ca nu se platisera cotizatiile, s-a demonstrat la Consiliul National BNS, care s-a intrunit saptamina trecuta la Craiova, ca ele erau platite, dar banii nu fusesera inca virati. Deci adunarea era statutara, iar votul – valabil“.

Presedintele ales al BNS Dolj este de parere ca problema va fi rezolvata o data cu noile alegeri, care vor avea loc in perioada mentionata, alegeri in urma carora votul va fi acelasi. Pe linga liderii sindicali de la MAT, IUG si DAEWOO Craiova, Nita i-ar mai avea de partea lui pe cei din administratia publica si din industria usoara.

„Nu alergam dupa functii“

Victor Peta spune insa ca soarta viitorului lider al filialei nu este nici pe departe decisa, intrucit sindicatele mentionate nu detin majoritatea de voturi: „In federatie sint inscrise 22 de sindicate, fiecare dintre ele avind drepturi egale, iar la cele mari se adauga cite un vot la fiecare 500 de membri. Nu alergam dupa functii. Pentru mine este acelasi lucru daca voi mai fi sau nu presedinte. Unii cred ca, daca esti in aceasta functie, te mai poti ocupa si de rezolvarea unor probleme personale, dar nu este deloc asa. Chiar daca nu recunosc, la data alegerilor din noiembrie cotizatiile nu erau platite, iar liderii prezenti atunci in sala au incalcat statutul BNS“.

Chiar daca aceasta functie nu este inca remunerata, sindicalistii sint de parere ca ea permite celor care o detin sa faca parte din anumite consilii de administratie sau adunari generale ale actionarilor in virtutea faptului ca BNS este confederatia care a semnat pina acum acorduri tripartite cu guvernul si patronatele. De aceea este rivnita de mai multi presedinti de sindicate care, in plus, au tot interesul sa isi instaleze oamenii proprii in structurile de conducere ale confederatiei. Potrivit unor observatori locali neutri, batalia celor doi pentru sefia BNS Dolj va fi destul de strinsa, avind in vedere ca atit Peta, cit si Nita sint in relatii foarte bune cu Matei Bratianu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS