12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlianta asteapta un raspuns imediat si concret

Alianta asteapta un raspuns imediat si concret

Invitatia primita de Romania pentru a adera la NATO nu a reprezentat „rezultatul unor decizii de circumstanta“, a afirmat ieri in cadrul sedintei solemne a parlamentului, premierul Adrian Nastase, care a aratat ca autoritatile romane trebuie sa raspunda concret si imediat prin masuri de reforma.

„Aceasta decizie istorica este recunoasterea unui efort national continuu, o incununare a largului consens national pentru aderarea la Alianta Nord-Atlantica“, a spus Nastase. Premierul a adaugat ca Romania a incheiat un lung ciclu de rezultate aminate pentru a incepe un traseu coerent de rezultate temeinice.

In opinia lui Nastase, decizia invitarii Romaniei de a adera la NATO si vizita presedintelui american George W. Bush la Bucuresti au schimbat profund destinul Romaniei, tara noastra primind un vot de incredere din partea statelor membre ale Aliantei Nord-Atlantice. „Dupa zeci de ani de sperante transformate pentru atitia romani in umilinte si teroare, Romania primeste cel mai frumos semn al solidaritatii parteneriatului sau strategic“, a spus Nastase. Premierul a adaugat ca, prin decizia de la Praga, se confirma aprecierea saltului important parcurs de Romania in ultimii doi ani in planul reformelor economice, institutionale sau al reformei armatei. Nastase le-a multumit tuturor celor care au avut incredere in Planul de actiune pe care guvernul l-a stabilit si l-a prezentat in parlament, in aprilie, in perspectiva momentului Praga. Premierul si-a exprimat convingerea ca parlamentul va avea un rol “si mai important” in procesul de ratificare a protocolului de aderare, actiune ce va avea loc anul viitor.

Adrian Nastase a remarcat actiunea tuturor institutiilor statului, sustinerea tuturor fortelor politice democratice, eficienta actiunilor diplomatice, contributia reprezentantilor societatii civile. Potrivit lui Nastase, prin invitarea Romaniei sa adere la NATO, tarile membre ale Aliantei recunosc eforturile Armatei romane de a se perfectiona si de a se moderniza. Premierul a amintit ca MApN urmeaza sa elaboreze o strategie vizind achizitionarea echipamentelor militare compatibile cu cele NATO, iar guvernul isi propune, in acelasi timp, consolidarea industriei de aparare a Romaniei pentru deschiderea de noi oportunitati de relansare a acestui domeniu.

Premierul le-a adresat multumiri si membrilor cabinetului sau, care in acesti doi ani au acordat o atentie deosebita acestui obiectiv esential al Romaniei. „Prin decizia de invitare a Romaniei de a adera la NATO, membrii Aliantei au facut o investitie concreta, pe termen lung, in Romania. Este rindul nostru sa revenim imediat cu raspunsuri la aceasta investitie“, a mai aratat Nastase. Fixarea agendei nationale in vederea finalizarii aderarii la NATO si a integrarii in Uniunea Europeana va presupune un pachet compact si unitar de actiuni de reforma, care sa aduca, in final, deschiderea catre investitiile straine, competivitate la standarde europene, marirea numarului de legaturi cu partenerii din strainatate, a mai aratat Nastase. El a adaugat ca guvernul s-a angajat sa asigure pregatirea resurselor umane si gestionarea resurselor financiare pentru exercitarea calitatii de membru al NATO.

Primul ministru a mai precizat ca Romania va continua sa contribuie la misiunile Aliantei in plan regional si sa diversifice capacitatea de participare la acestea. „Guvernul considera ca a sosit vremea unui efort national, onest si radical in ducerea marilor batalii pentru recucerirea increderii cetatenilor in institutiile statului si in lege si in recucerirea increderii investitorilor straini in mediul de afaceri din Romania“, a mai remarcat Nastase, adaugind ca acest lucru trebuie sa fie o operatie chirugicala radicala, bazata pe lege, nu pe politica si politicianism.

Premierul Nastase si-a incheiat discursul in plenul parlamentului, aratind ca Romania se afla intr-o zodie buna a istoriei ei, recapatindu-si locul pe harta strategica a lumii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS