13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Flash

Sa stau in virf de deal, sa vorbesc la celular

Telefonia mobila a patruns de ceva vreme si in mediul rural doljean. Tehnologia s-a aratat insa destul de inceata in fata nevoii de dezvoltare a taranului care s-a trezit posesor de celular, dar fara semnal. La Brabova se intilneste o astfel de situatie. Citiva localnici si-au achizitionat telefoane mobile, care insa sint folosite mai degraba ca accesoriu vestimentar decit ca mijloc de comunicare. Dar, dupa multa cautare, brabovenii au gasit tocmai in virful dealului si semnalul cel pierdut. Si astfel, conditia fizica a satenilor poate fi stabilita in functie de numarul convorbirilor telefonice direct proportional cu numarul dealurilor urcate. Pentru ca nu-i un spirit sportiv, dar este adept al clasicismului, primarul comunei inca nu si-a achizitionat celular. Motivul? „La ce-mi trebuie?“.

Daca avem vreme, avem si terenuri insamintate

In comuna Brabova, saminta de griu si motorina au venit la timp pentru a se efectua lucrarile de toamna. Dar, desi taranii au avut cu ce munci si ce munci, vremea le-a fost potrivnica. Din 1.400 de hectare planificate pentru a fi insamintate cu griu, doar 375 de hectare au fost lucrate pina la inceputul lui noiembrie. „Ca sa terminam de semanat, n-am avea nevoie decit de o saptamina de vreme buna. In comuna la noi sint 36 de tractoare si avem destule semanatori pentru a lucra 90 de hectare pe zi. Numai vremea ar trebui sa mai tina cu noi“, spune Teodor Nania, primarul Brabovei.

Bani de la Uniunea Europeana pentru reabilitarea drumurilor

Locuitorii din satul Mozna vor vedea si ei ce inseamna un drum pietruit. Si asta pentru ca jumatate din drumul care leaga centrul comunei cu satul lor, aproximativ 12 kilometri, nu a fost niciodata mai mult de o brazda mocirloasa pe care, pe timp de ploaie, nu se poate trece decit cu piciorul. Autoritatile locale au reusit insa atragerea de fonduri de la Uniunea Europeana pentru reabilitarea drumurilor printr-un proiect SAPARD.

Satul cu noua case si o singura strada

Daca-l intrebi pe primarul din Brabova cite sate are comuna, iti va raspunde fara sovaire: „patru“. De fapt, in acte, dar si pe teren, se regasesc cinci sate, numai ca unul dintre ele nu poate fi numit nici macar ulita. Desi se afla la sosea, satul Voita a ramas mai mult un nume din cauza numarului mic de locuitori. In localitatea respectiva locuiesc in prezent doar noua familii, casele acestora fiind aliniate pe o singura strada – Cismelei.

Satul de batrini

Mozna, unul din satele Brabovei, pare incremenit de timp intr-un alt secol. Si nu neaparat pentru ca drumurile sint proaste, casele cenusii si cu ferestre intunecate. Oamenii care locuiesc in acest sat sint insa majoritatea trecuti de prima tinerete. Teodor Nania, primarul comunei Brabova, spune ca in localitate exista 298 de locuitori, dintre care peste 70% sint trecuti de 60 de ani: „Populatia este imbatrinita, iar tinerii nu prea se grabesc sa se intoarca in sat si din cauza conditiilor de viata din Murta“. In aceste conditii, in citiva ani s-ar putea ca localitatea, astazi destul de mare, sa se transforme intr-un catun.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS